2023.02.17. 06:11

A Magyar Közút Zrt a fényvisszaverő ruházat fontosságára hívja fel a figyelmet. A téli hónapokban, amikor korábban sötétedik, különösen fontos ez, hiszen az út mellett gyalogosan közlekedő emberek szinte teljesen láthatatlanok az autósok számára, ha nem viselnek semmilyen fényvisszaverő ruhát.

Forrás: Magyar Közút
Forrás: Magyar Közút

Egy szemléletes videóban be is mutatják mindezt. A felvételen többféle ruházat láthatóságát vetik össze és elég hamar kiderül, hogy ha valaki sötét ruhában sétál az út mellett, akkor szinte csak a szerencsére bízza az életét, mivel autóból alig lehet látni őt.

A világos ruházat egy fél fokkal jobb, de még mindig nem tűnik elég jó megoldásnak. Ott kezdődik a jobb láthatóság, ahol a gyalogoson van valami ruha, amin fényvisszaverő rész is található. Nyilván a legjobb megoldásnak a munkavédelmi kabát tűnik, amin rengeteg olyan csík van, ami visszaküldi az autós szeméig a fényszórója fényét.

A videóban az is szerepel, hogy egy munkavédelmi kabátot hordó gyalogost 280 méterről már látni lehet. A világos ruházatú gyalogost csak 44 méterről lehet észlelni, míg a sötét ruházatút csak 38 méterről. Ha onnan közelítjük meg, hogy egy külterületi úton egy autó 90 km/h-val haladhat, a gyalogost az észlelés után 1,5 másodperccel már utol is éri. Az nagyon kevés idő.

A stilizált videóhoz statisztikát is mellékeltek, ami szerint 2022-ben 38 halálos gyalogosgázolás történt külterületi utakon. Ezek nagy része a Magyar Közút szerint elkerülhető lett volna, ha az adott gyalogost időben észleli a felé haladó autó sofőrje. Bár ez a statisztika nem tér ki rá, hasonló lehet a helyzet a kivilágítatlan kerékpárosokkal is.

Forrás: Magyar Közút