Mesterséges intelligencia kerülhet egyes kínai autókba

2023.02.23. 10:55

Egy kínai autógyártó egyből beépít új autóiba a ChatGPT-re hasonlító megoldást. 

mesterseges intelligencia februar 8

Egyből az intelligens autóvezérlés jelenleg elérhető legmagasabb szintjére helyezné autóit egy kínai autógyártó, a Jidu, amely generatív mesterséges intelligenciával akarja ellátni modelljeit.  – írja a CNBC.

Az elmúlt hónapokban a Microsoft pénzügyi támogatását élvező OpenAI vállalat ChatGPT chatbotja volt sztár. Sokan rákattantak az online világban, volt aki chatelt vele és volt, aki képeket rajzoltatott. Az úgynevezett generatív mesterséges intelligenciát kínáló ChatGPT szintet lépett az emberi alkotóképesség másolásában, de parázni még felesleges, az emberiség feletti halatom átvétel még egyelőre várat magára. 

A Jidu nevű cég tulajdonosa 55 százalékos részesedéssel a Baidu, 45 százalékos részesedéssel pedig a Geely, amely megvásárolta a svéd Volvót a Fordtól. A cég a Baidu Apollo rendszerét használja autói fedélzeti interface-ként és vezetéstámogató rendszereként. A mesterséges intelligencia érkezése sokat javíthat az autók digitális felületeinek magyarra fordításán is, ha már a gyártóknak és fordító irodáiknak ez nem igazán sikerült az utóbbi években. 

A 2021 márciusában alapított Jidu, amely összesen 400 millió dolláros tőkét kapott tulajdonosaitól, idén mutatja be első modelljét a Robo01-et, amelyet magas szintű önvezető képességgel akarnak ellátni. Az Apollóhoz csatolt generatív AI az Ernie bot nevet kapta a fejlesztő Baidutól. 

Az első autószalonját a napokban megnyitó Jidu szerint Ernie javítani fogja az autó és vezetője interaktív kapcsolatát. A szakértők úgy vélik, hogy egyfajta okosautóval állhat elő az autógyártó, amelynek legfőbb tulajdonsága, hogy hangfelismerő rendszerrel rendelkezik. A ChatGPT megjelenésére reagálva a kínai technológiai vállalatok egymás után jelentik be hasonló fejlesztési terveiket. A közleményekből azonban nem derül ki, hogy az amerikai versenytárshoz hasonlóan sokoldalú chatbotot terveznek-e vagy speciális alkalmazásokat vettek célba – számolt be korábban szintén a CNBC.

Cenzúrás korlát?

A fejlesztést nehezíti, hogy a mesterséges intelligencia a nyílt kommunikáció eszköze, miközben a kínai kormány korlátozni próbálja, hogy mi kerüljön az emberek elé az interneten. Az Ernie bot tesztelése a Baidu szerint márciusra fejeződhet be. Ezt követően kerülhet a nagyközönségelé, ám az nem világos, hogy mit fog tudni a ChatGPT-vel összehasonlítva.

A Geely több villanyautómárkát is futtat önállóan és a Volvóval közösen a Zeekrtől a luxus kategóriás Polestarig.