50 éves a ma ismert STOP tábla

2023.02.24. 17:43

A KRESZ persze sokat változott az idők során, de vannak dolgok, melyek mindig is úgy voltak, ahogy ma: például a jó öreg STOP tábla - gondolhatnánk, pedig a helyzet egészen más. Bár megállásra felszólító jelzés már 1914 óta létezik, a jól ismert fehér szegélyű, nyolcszögletű piros táblát benne fehér felirattal pont 50 éve rendszeresítették Magyarországon.

STOP táblák persze korábban is léteztek, csakhogy drasztikusan máshogy néztek ki, mint amihez hozzászoktunk. Először is, kör alakúak voltak, fehér alapon piros szegéllyel, középen élére állított piros háromszöggel és fekete STOP felirattal. Íme:

A dizájn abból a szempontból teljesen logikus, hogy a STOP tábla jelentése hivatalosan "ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező", így érthető, hogy a korábbi dizjánba beillesztették a jól ismert macisajtot is. Egy gond van csak vele: könnyű összekeverni más, szintén kör alakú táblákkal, pláne hátulról. Ebből fakadóan a szakemberek egy olyan tábla megtervezésébe kezdtek, melyet már pusztán formája alapján is könnyű felismerni, így az sem jelenthet gondot, ha elfordul, vagy belepi a hó. Így született meg a jól ismert nyolcszögletű tábla, melyet 1922-ben, Amerikában alkalmaztak először.