Lezárt egy sávot a kamionos, hogy több helye legyen szerelni

2023.02.28. 15:07

Nemrég egy külföldi kamionos műszaki hibát észlelt az M0-s autópályán, ezért félreállt a leállósávba, métereket hagyva a szalagkorlát és a járműve között. Mielőtt nekilátott volna szerelni, észrevette, hogy a közelben több közúti terelőtábla is található, melyekkel ő önkényesen szépen körbe is rakta a kamionját, métereket leválasztva a külső forgalmi sávból.

unnamed.png

Ez természetesen amellett, hogy totálisan szabálytalan, rettenetesen veszélyes is, így a Magyar Közút egyik munkatársa gyorsan a helyszínre sietett. Hiába próbálta azonban több nyelven is elmagyarázni a kamionosnak, hogy mi a probléma, a férfi egyiken sem értett. Persze nem csak a táblapakolgatás az egyetlen dolog, amit a kamionos rosszul csinált.

A szabályok szerint műszaki hiba esetén a leállósáv szalagkorlát felőli részére kell húzódni, ha kiszállunk a járműből, láthatósági mellényt kell viselni, be kell kapcsolni a vészvillogót, ki kell tenni az elakadásjelző háromszöget, a segítséget pedig a szalagkorlát túloldalán kell megvárni. Utóbbi azért különösen fontos, mert az Európai Unió statisztikái szerint átlagosan nyolc perc elteltével történik baleset, miután egy autó félreáll az autópályán. Szerencsére ez esetben ilyen nem történt, a kamionos pedig tovább tudott menni.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.