Egy vadászgép 27 literese hajtja a legőrültebb angolt

2023.03.03. 14:30

Fura lehetett a levegő az 1970-es évek Angliájában, hiszen volt két ember is, akik szerint jó ötlet, ha egy autót egy 27 literes motor hajt. Paul Jamesonról és John Doddról van szó, akik közül utóbbi még egy brit luxusautó-gyártót is sikeresen felbosszantott. A végterméket elnézve ez talán nem is olyan meglepő.

A projektet nem John Dodd, hanem Paul Jameson indította útjára, amikor egy egyedi alvázba szerelt egy Rolls-Royce Meteor motort, amit alapvetően tankokba szántak. Dodd úgy került a képbe, hogy Jameson őt kérte fel, hogy keressen megoldást arra nem túl egyszerű problémára, hogy milyen váltót lehetne párosítani a Meteorhoz. Végül Dodd megvette Jamesontól a félkész autót, majd ő maga fejezte be.

A teljesen egyedi üvegszálas kasznit a Fibre Glass Repairs nevű cég készítette, a Rolls-Royce maszk pedig azért került rá, mert a V12-es tankmotort is az angol cég készítette. A kaszni egyébként teljesen szürreális: kétajtós, gigantikus első és hátsó túlnyúlásai vannak, a géptető pedig szinte végtelennek tűnik. Szépnek semmiképp nem lehetne nevezni, különlegesnek annál inkább.

Ugyanakkor a Rolls-Royce nem volt túl boldog, hogy az ikonikus maszkjukat és a kis Spirit of Ecstasy emblémát egy ilyen aránytalan és hedonista járművön látták viszont. Végül be is perelték az alkotót, aki emiatt kénytelen volt lecserélni a maszkot. A végső verzió már nem hirdeti magáról, hogy a Rolls-Royce-hoz bármilyen köze lenne, helyette a maszk John Dodd monogramját viseli.

Az eredeti The Beast, vagyis A Szörny egy balesetben majdnem teljesen megsemmisült a 70-es évek elején, de Dodd nem adta fel és újjáépítette. Ekkor került bele a Meteor helyett egy szintén 27 literes Rolls-Royce motor, de ezúttal egy Merlin, ami a Spitfire vadászgépeket is hajtotta. A különbség annyi volt, hogy ezen nem volt kompresszor, de a teljesítményét még így is 750 és 1000 lóerő közöttinek saccolják. Akkoriban még a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a világ legerősebb utcai autója.

A minden bizonnyal igen félelmetes jármű egyébként valóban gyors volt: egyszer még a 183 mérföld/órát is elérte, ami 295 km/h-nak felel meg, és elég merész vállalásnak tűnik egy ilyen egyedi autóval.

John Dodd azonban 2022-ben elhunyt, a hedonizmus és a polgárpukkasztás ikonikus szobra pedig eladóvá vált. A Car and Classic nevű aukciós oldal fogja árulni az autót, az árverés pedig március 9-én indul majd. A becsült várható árat nem közölték, az azonban valószínű, hogy jó sokat kell majd érte fizetni, hiszen egy nagyon híres és meghatározó autóról van szó.

Forrás: Car and Classic