Gimis lányok akcióban: épített pickuppal döntenének rekordot

2023.03.09. 13:14

Az Egyesült Államok egyik középiskolájának lány diákjai be akarják bizonyítani, hogy az autótechnika nem csupán fiúknak való. Saját izomautóval indulnak egy híres versenyen.

Az Illinois államban lévő Naperville városában egy csapat középiskolás diáklány arra készül, hogy saját építésű autójukkal sebességi rekordot állítsanak fel – derül ki a chicagói Fox32 hírportál összefoglalójából. Abban bíznak, hogy az ország leggyorsabb kisteherautóját hozták létre, amit a texasi Texas Mile versenyen be is bizonyíthatnak. 

Egy olyan autó készült, amelyet csupa középiskolás lányokból álló csapat épített. Ez már önmagában olyasmi, amivel nem mindennap találkozik az ember. Mindent ők csináltak teljesen az alapoktól kezdve – mondta el a projektről Ivy Cain, az iskola végzős diákja.

"Egyebek mellett felszereltünk az autó hátuljára egy spoilert, ami némi extra leszorító erőt ad. Az egész munka olyan gyakorlatias tapasztalatokkal szolgált, amilyeneket nem tudtam volna máshogyan megszerezni az életemben - tette hozzá Cain, aki egyébként a lányok Autosport Clubjának elnöke.

Március végén elutaznak a texasi Beeville-be, az Egyesült Államok egyik legnagyobb gyorsasági versenyére. Autójuknak 330 km/h felett kell száguldania ahhoz, hogy rekordot érjen el. 

Amikor néhány évvel ezelőtt elindítottam ezt a programot csak három lány volt a szerelőcsapatban. Most 15-en vannak – mondja Greg Ditch, a Naperville North autótechnikai tanára. Ditch küldetésének tekinti, hogy minél több lánnyal, nővel megszerettesse az autózás technikai rejtelmeit. Úgy véli, tévednek azok, akik azt hiszik, hogy ez csak fiúknak, férfiaknak való.

A Lunch Money névre keresztelt autót lánya, a főiskolán tanuló Alina fogja vezetni a versenyen. Olyan izomautóba ülhet, amelyben a lánycsapat lecserélte a motort és a fékeket és javított a karosszéria légellenállási jellemzőin. Az alváz és a karosszéria átalakításai egyedi gyártásúvá teszi a Lunch Moneyt.