Tömegszerencsétlenség az M1-esen: büntetőeljárás indult, megszólalt a sztrádakezelő

2023.03.12. 10:01 Módosítva: 2023.03.12. 10:07

A rendőrség büntetőeljárás keretében vizsgálja a szombati tömegszerencsétlenség körülményeit. A sztráda kezelője pedig közölte, az útszakasz lezárása a porvihar miatt nem merült fel, de a veszélyekre felhívták a figyelmet. kép3 598

A szombati tömegbalesetet követő műszaki mentést és a szemlét vasárnap reggel 5 órakor fejezték be, a forgalom Budapest irányába március 12-én 0 óra 45 perckor, Győr irányába 5 óra 15 perckor indulhatott meg - közölte a rendőrség. Az is kiderül a legfrissebb tájékoztatóból,

a rendőrség büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja a körülményeket.

Az M1-es autópálya kezelője, a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő (MKIF) Zrt. a balesetről azt mondta, lokális porátfúvás miatt következhetett be, ami miatt hirtelen romlottak a látási viszonyok. A hvg.hu megkérdezte a céget, hogy "felvetődött-e, hogy az időjárási viszonyokra tekintettel korlátozzák a forgalmat az úton, vagy le is zárják, illetve felvették-e a kapcsolatot a rendőrséggel emiatt". A MKIF kommunikációs osztálya a portál kérdésére reagálva közölte:

„a hatóság részéről nem merült fel a forgalom korlátozásának kérdése”.  [...] A gyorsforgalmi utak üzemeltetőjeként, tájékoztatni és figyelmeztetni tudjuk az utazókat. Ezt az M1-es autópályán is megtettük.”

 A sztrádakezelő szerint szombat délelőtt látható volt a változtatható jelzésképű táblákon az erős oldalszélre figyelmeztető jelzés és már déltől (a baleset előtt két és fél órával) szintén a változtatható jelzésképű táblákon (és az Útinformon keresztül is) felhívtuk a figyelmet a korlátozott látási viszonyokra is, szintén magyarul, németül és angol nyelven”. A lap megkérdezte a rendőrséget is, hogy a sztráda lezárása az időjárási viszonyok miatt felmerült-e, ők későbbre ígértek választ. 

Ahogy arról a Totalcar is beszámolt, szombaton kora délután - 14 óra 25 perc körül - nagyon súlyos baleset történt az M1-es autópályán. A balesetben összesen 41 gépjármű volt érintett. Egy 44 éves férfi életét vesztette, 39-en sérültek meg, a rendelkezésre álló adatok szerint ketten életveszélyesen, tizenketten súlyosan, huszonöten könnyebben.