500 milliárdos kölcsönből fejleszt új pickupot a Tesla ellenfele

2023.03.19. 14:18

Új lehetőséggel kecsegteti a befektetőket az elektromos kisteherautókat és SUV-okat fejlesztő Rivian, amely eddig sem az autósokat, sem a pénzembereket nem ragadtatta el teljesítményével.

rivian sc

A Rivian Automotive az elektromos autók piacának egyik startupja azt tervezi, hogy jókora kötvénykibocsátással von be friss tőkét további működéséhez - írják az amerikai gazdasági portálok, köztük a CNBC. A vállalat 1,3 milliárd dollár - több mint 467 milliárd forint - értékben fog kibocsátani úgynevezett átváltható kötvényeket.

Ez a fajta értékpapír jellemzően rövid távú vállalati kötvény, amelyet lejárata idején általában nem készpénzre váltanak vissza a hozammal megfejelt értéken, hanem részvényekre cserélnek. A Rivian bejelentése szerint a pénz a vállalat következő modellje, az R2 SUV fejlesztésére kell. Ezzel az autóval 2026-ban akarnak piacra lépni. Az intézményi befektetők, akik részt vesznek a kötvénykibocsátásban, lehetőséget kapnak további 200 millió dollár értékű kötvény legyezésére az 1,3 milliárdon felül.

Szakértők szerint a tőkebevonási kísérlet újabb jele annak, hogy az elektromos autókat gyártó startupok drága autói iránt halvány a vásárlói érdeklődés. A befektetők sem látszanak túl optimistának. A tőkebevonásról szóló hír megjelenése után a cég részvényeinek ára 14 százalékkal zuhant.

Van azért pénz

Ezzel együtt a Rivian nincs pénzszűkében. Az elmúlt év végén 12,1 milliárd dollár volt a számláin – derült ki a negyedik negyedév pénzügyi teljesítményét bemutató február végi prezentáción. Ez elég a vállalat tevékenységének finanszírozására 2025-ig.

Ugyanakkor nemrégiben egy, a már megvásárolt autókra is vonatkozó, visszamenőleges 20 százalékos áremelést jelentettek be. A munkavállalók hat százalékát elbocsátották, és eltolták az R2-es premierjét egy évvel. Az autógyártó 2023-ban 50 ezer autót akar eladni szemben a Wall Street-i elemzők 60 ezres várakozásával.

A Rivian 12 milliárd dollár befektetői tőkét gyűjtött 2021-es első tőzsdei részvénykibocsátásán, amivel sokkal jobban szerepelt, mint a többi hozzá hasonló startup villanyautó-gyártó. Azóta papírjai elvesztették értékük 80 százalékát. Most a cég azzal kecsegteti a befektetőket, hogy az új átváltható kötvények „zöld kötvények” lesznek. Ez azt jelenti, hogy olyan kötvényvásárlókra számítanak, akik beérik kisebb hozammal cserébe azért, hogy támogassák a fenntartható gazdaság kialakulását. A papírok visszavásárlása vagy részvényre váltása 2029 márciusában válik esedékessé. A hozamot a kibocsátásig kitalálják.