Alkatrészhiány miatt szüneteltetik a Ladák gyártását

2023.03.31. 14:21

A Ladákat gyártó AvtoVAZ, vagyis Oroszország legnagyobb autógyártója kénytelen szüneteltetni a gyártást, mivel jelenleg elapadtak az alkatrészforrásaik. A háború miatt életbe léptetett szankciók okozhatták ezt a leállást, hiszen sok nyugati beszállító nem hajlandó alkatrészt küldeni az orosz gyártónak.

Forrás: AvtoVAZ
Forrás: AvtoVAZ

Egyelőre abban látták a megoldást, hogy a nyárra betervezett, háromhetes szünetet hozzák jóval előrébb, így addig is tudnak dolgozni a megoldáson. Ez a szünet eredetileg július 24-étől indult volna, de most úgy néz ki, hogy kénytelenek már május végétől bezárni a gyárat.

Azt mondták, hogy előreláthatólag május végéig fognak elfogyni a készletek, így a gyártás folyamatosságát szinte biztosan nem tudnák biztosítani. 2022-ben összesen nagyjából 200 olyan alkatrész került az AvtoVAZ termékeibe, ami nyugati beszállítóktól érkezett és most nem tudnak hozzájutni.

A gyártónál már dolgoznak az ellátási lánc megfoltozásán, új, alternatív beszállítókat keresnek. Az AvtoVAZ tervei szerint 2023-ban összesen 400 ezer autót szeretnének legyártani, ami bő duplája a tavalyi, körülbelül 188 ezer autós teljesítményüknek.

Forrás: Reuters AvtoVAZ