Nem halljuk időben a szirénát: túl csendesek az utasterek

2023.03.31. 09:05

Egyre kényelmesebbek és csendesebbek a modern autók: ma már olyan hangszigetelés van néhány teljesen hétköznapi autóban is, mint pár évtizede a felsőpolcos luxuslimuzinokban. A zavaró zajok hiánya nyilván könnyen megszokható körülmény és nagyban hozzájárul a sofőr és az utasok komfortérzetéhez, de van ezzel egy nem is olyan apró probléma.

Forrás: NBC News
Forrás: NBC News

Olyan csendesek lettek az utóbbi években az új autók utasterei, hogy a sofőrök sokszor nem hallják azt sem, hogy mi történik körülöttük. Ez akkor lehet rendkívül problémás, ha épp egy megkülönböztető jelzést használó, szirénázó jármű közeledik, de ezt nem észleljük időben.

Forrás: NBC News
Forrás: NBC News

Azért is nyugtalanító körülmény mindez, hiszen a sziréna erős hanghatása sokkal hamarabb észlelhető például a tömött dugóban állva, mint a villogó fénye, főleg akkor, ha épp nappal van. Ha egy csendes, modern autóban mindez zenehallgatással és némi fásultsággal is párosul, könnyű belátni, hogy mire a sofőr valóban észleli az érkező tűzoltót, mentőt vagy rendőrt, már lehet, hogy késő.

A nyugtalanító jelenségre az NBC News hívta fel a figyelmet: egy riporterük élesben ült be megkülönböztető jelzést használó, szirénázó járművekbe. Meglepő tapasztalatra tett szert: sokan még relatíve közelről sem hallják a szirénázva közeledő autót. Azt is kipróbálták, hogy a riporter mikor hallja meg egy másik autóban ülve a közeledő tűzoltóautó szirénáját, ha nagyjából 70 km/h-s tempóval halad, szól a rádió és megy a klíma. A konklúzió az, hogy túl későn, pedig a riporter ebben az esetben fel is volt készülve rá, hogy érkezik a tűzoltó.

Forrás: NBC News
Forrás: NBC News

Mindezt a megkülönböztető jelzést használó járműveket vezetők is megerősítették. Hozzátették: vészhelyzetben az ilyen esetekből fakadó időveszteség akár élet és halál között is dönthet, ilyenkor minden perc számít. Az Egyesült Államokban több ilyen járművet már kétféle szirénával szerelnek, amiből az egyik hagyományos, a másik viszont pulzáló vibrációt bocsát ki, ami elvileg jobban észlelhető és könnyebben hívja fel magára a közlekedők figyelmét.

Forrás: NBC News