Drágák a villanyautók? A GM-nek van rá válasza

2023.04.04. 17:20

A General Motors remekelt az első félévben, a villanyautós offenzívához pedig a hagyományosok termelik a pénzt.  bolt fl

Az amerikai ipar, egyben autóipar egyik főszereplője, a General Motors fényes eredményekről számolt be idei első negyedéve után – számolt be a cég eredményeiről a CNBC. A vállalat a hazai - amerikai - piacán 18 százalékkal több autót adott el 2023 első negyedévében az egy évvel korábbihoz képest.

A cég tőzsdei beszámolója szerint egyre inkább a háta mögött hagyja ellátási láncának azon zavarait, amelyek a koronavírus-járvány nyomán 2021-ben és 2022-ben hátráltatták a gyártást. "Jelentős piaci részesedést szereztünk az első negyedévben, az autókat jó áron értékesítettük, a készletek jól alakulnak" – mondta a GM észak-amerikai tevékenységét irányító Steve Carlisle. "Először számolhatunk be arról, hogy egy negyedéven belül 20 ezer elektromos autót értékesítettünk" - tette hozzá. Az utóbbiak többsége Chevrolet Bolt volt, de sikerült eladni majdnem ezret, pontosan 968-at a vadonatúj Cadillac Lyriq elektromos autóból is, amely a gyártó következő generációsnak tartott Ultium EV architektúrájára épül. A GM fel akarja pörgetni az Ultiumra épülő elektromos autók gyártását, egyebek mellett még 2023-ban piacra akarják dobni a Chevrolet Equinox crossovert.

Cadillac Lyriq
Cadillac Lyriq

A vállalat megerősítette, hogy 2023 első felében 50 ezer elektromos autót akar értékesíteni, majd a második félében ennek kétszeresét akarják eladni. A Lyriq gyártását most futtatják fel és a Chevrolet Silverado kisteherautó elektromos változatának gyártását még a tavasszal el fogják kezdeni. Emellett növelik a BrightDrop Zevo 600 elektromos kisáruszállító gyártását. A teherautók kölcsönzésével foglalkozó RyderSystem, ami Amerikában igen jelentős cég, megállapodott a GM-mel, hogy 4000 furgont vásárol 2025-ig.

A szakértők arra számítanak, hogy a GM villanyautóinak gyártása 2024-ben és 2025-ben vesz igazán nagy lendületet. A villanyautó-gyártás felfuttatásának árát a hagyományos belső égésű motorral ellátott autók előállításából teremtik elő, főként a jelentős nyereséget hozó SUV-k és kisteherautók eladásaiból - ezek ugyanis még mindig szépen fogynak. A Silverado és a GMC modellek értékesítése kilenc százalékkal nőtt 2023 elsőnegyedévében az egy évvel korábbihoz képest, ami főként a vállalati flottákba vásárolt autók 38 százalékos növekedésének köszönhető.

A GM-nek van válasza azoknak a szakértőknek az aggodalmaira is, akik úgy vélik, hogy az elektromos autók nem lesznek elég olcsók ahhoz, hogy az átlagos autósok is megvásárolhassák azokat. Az autógyártó szalonjaiba a következő hónapokban érkezik meg a Chevrolet Trax és Trailblazer, illetve a Buick Encore crossover, amelyek ára 30 ezer dollárról (10,4 millió forint) fog indulni.