Elindult a feltápászkodás, az internetre költözhet az autópiac

2023.04.07. 12:44

A magas infláció, az emiatt növekvő mindennapi kiadások, valamint az Ukrajnában dúló háború hatása a pénzpiacokra rontja ugyan az autóvásárlási lehetőségeket , de a piaci szereplők igyekeznek alkalmazkodni. 

Kia EV6 13

A 2023-as év legfőbb jellegzetessége az autóipar feltámadása lesz a koronavírus-járványt követő ellátási zavarok után. A magas infláció és az orosz-ukrán háború okozta gazdasági zavarok továbbra is arra intik az embereket, hogy ne kapkodják el az olyan komolyabb kiadásokat, mint az új autó beszerzése - ezt ellensúlyozhatja az autókínálat javulása.

Többek között ez derül ki a Newsweek magazin körkérdéséből, amely autóipari elemzők véleményét ismerteti. A szakértők úgy látják, hogy az új autók eladásai lassan visszatérnek a pandémia előtti szintre. Az Egyesült Államokban például 14,8 millió új személyautót adhatnak el 2023-ban, ami 1 millióval lehet több a 2022-es értékesítésnél. Ez elsősorban a beszállítói láncok visszaépülésének köszönhető, másodsorban az elektromos autók iránti egyre erősebb keresletnek. Ez a szép növekedés ugyanakkor nem jelenti azt, hogy minden visszazökken a normális kerékvágásba. A várakozások szerint az idei értékesítések ugyanis valamivel a 2021-es szint alatt maradhatnak.

Egyre népszerűbbek az új megoldások

Tyson Jominy, a J.D. Power autóipari tanácsadó intézet elnökhelyettese úgy véli, hogy 2023-ban 1 millió elektromos autót fognak eladni az autógyártók az Egyesült Államokban részben az egyre szélesebb kínálatnak köszönhetően. 

A töltőhálózatok bővülése ugyanakkor lemaradt az autók terjedésétől, ami lefékezheti az eladások növekedését. A járvány alatt népszerűvé vált, hogy a tesztvezetéseket az interneten egyeztették, és sokszor a vásárlást is így bonyolították le a vevők. Az autókereskedők és a kölcsönzők is ráéreztek az online értékesítés ízére. Eközben a pénzintézetek technológiai fejlődésének köszönhetően kifinomultabbá, személyre szabottabbá váltak az autóvásárlás-, kölcsönzés vagy -lízingelés finanszírozásának feltételei. Ezek az újdonságok gyökeret vernek az autókereskedelemben.

Azok a vállalati vásárlók, amelyeknek speciális igényeik vannak, némi kreativitásra kényszerülnek. A speciális járművek szállítási ideje 52 hétre nyúlt az ellátási láncok szakadozottsága miatt, ezért lehet, hogy az autóflották autóinak vagy más járműveinek megvásárlása helyett érdemesebb kölcsönözni vagy lízingelni ezeket. Az amerikai piacot befolyásolja a washingtoni kormány autóvásárlást támogató politikája is. Ahhoz, hogy az elektromos autók megkapják a maximális támogatást, bizonyos részegységeiknek az Egyesült Államokból kell származniuk.

A szakértők szerint ennek eredményeként sok autóipari beruházásról érkeznek majd hírek a következő egy évben. Azok az autók, amelyeket meg lehet vásárolni állami támogatással, nagy előnnyel indulnak a vásárlókért folytatott versenyben.