Putyin kegyeit kereshette a VW vezetőségi tagja egy kiszivárgott levél szerint

2023.04.11. 11:49

Egy kiszivárogtatott levél szerint Vladimir Putin orosz elnök felé nyitott volna a Volkswagen csoport egyik igazgatósági tagja. A német Der Spiegelhez kiszivárogtatott írás szerint Siegfried Wolf, a Porsche SE osztrák felügyeleti tagja egészen konkrét elképzelésekkel kereste meg Oroszország elnökét még januárban. A három oldalas levél többek között kitér arra, hogy az oroszországi gyáregységet hogyan lehetne arra használni, hogy az orosz autóipar életet leheljen a Volga márkába.

A javaslat egészen konkrétan úgy szólt, hogy az új Volga járművek “teljesen újradizájnolt” Skoda alapokon készülhetnének, amelyeken megjelennének az orosz márka hagyományos ismertetőjegyei. Az elképzelés szerint mintegy 60 milliárd rubel (~250 milliárd forint) befektetéssel talpra lehetne állítani a szankcióktól sújtott ipari szegmenst. A javaslat érdekessége, hogy ebben kiemelt szerepet kapott volna az orosz PromAvtoKonsalt, ami a Der Spiegel értesülései szerint egy közvetlenül Wolf érdekeltségébe tartozó vállalat.

A 12 ezer munkahelyet vizionáló feltámasztási projekt valószínűleg már soha nem valósul meg. Orosz sajtóértesülések szerint ugyanis a VW kalugai gyárát márciusban már átvette az AFK Sistema, kazah érdekeltségű holdingcég.

A német lap megkereste a Volkswagen vezetőségi tagjait, akik úgy nyilatkoztak, hogy semmilyen levélről nincs tudomásuk, ha létezik is, egyszerű heccnek, lejáratásnak vélik.