33 berlini csomópontot bénítottak meg klímaaktivisták

2023.04.24. 14:57

Több klímaaktivista csoport a német főváros 33 csomópontján kezdett el tüntetni egyszerre, hogy ezzel kényszerítsenek ki fordulatot a szövetségi kormány klímapolitikájában.

42324.png

Az Utolsó nemzedék (Letzte Generation) nevű csoport több más szerveződéssel együtt nagyjából nyolcszáz aktivista mozgósításával indította el a határozatlan időre szóló tüntetéssorozatot. Rendőrségi adatok szerint 33 helyszínen, többnyire közlekedési csomópontokon és autópályák le- és felhajtóinál kezdték meg a demonstrációt. A kisebb csoportokat alkotó aktivisták az úttestre ragasztották magukat (szó szerint) vagy transzparenseket tartva igyekezték elállni az utat a járművek előtt. Terveznek felvonulásokat is, amelyeken a lehető leglassabban haladnak majd, hogy így is akadályozzák a forgalmat – írta az MTI.

Jelenleg ötszáz rendőr igyekszik felszámolni a blokádokat. A kezüket pillanatragasztóval az úttestre rögzítő aktivistákat az utóbbi hónapok hasonló tüntetésein már begyakorolt és szabványosított módszerekkel, ecset, tű nélküli fecskendő, spatula vagy géz és egy étolajalapú oldat alkalmazásával mozdítják el, majd mindenkit „következetesen őrizetbe vesznek” – áll német rendőrség közleményében.

A tüntetés komoly fennakadásokat okozott a közúti közlekedésben, a városon áthaladó A100-as autópályán mindkét irányban keletkezett torlódások 90 perccel hosszabbították meg a menetidőt – jelentette a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság.