Megáll a rendőrnek az önvezető autó?

2023.04.25. 06:07

Fontos kérdés lehet a későbbiekben, hogy mi történik akkor, amikor az önvezető autónak olyan utasításokat kell követnie, ami nem annyira egzakt, mint például egy tábla vagy felfestés. Például egy rendőr, aki kézjelekkel szeretne kommunikálni. Mindezt az emberek könnyen megértik, az önvezető autók ugyanakkor erre még nincsenek felkészülve.

Forrás: Waymo / Business Insider
Forrás: Waymo / Business Insider

Az Egyesült Államokban, Phoenix-ben történt egy pont ilyen eset: épp egy Waymo önvezető rendszerrel felszerelt Jaguar i-Pace-szel tesztelték az önvezetést, amikor az autó találkozott a rendőrrel. A tesztelést felügyelő ember az anyósülésen ült, az autó pedig ment magától, azonban belefutott egy felvonulásba, amit nem tudott olyan egyszerűen kezelni.

@johnnyromano3

POV: youre in a self driving car and the police get involded

♬ original sound - Johnny Romano

Két rendőr is integetett neki – közülük a második látható a felvételen is –, hogy mit kéne csinálni, de az autó nem értette. A jobb egyen ülő arc pedig széttárta a kezét, ezzel visszajelezve a rendőrnek, hogy sajnos ebben az esetben nem tud mit csinálni, mert nem tudja irányítani az autót.

Végül az Insider tudott beszélni a Waymo képviselőjével, aki azt mondta, hogy az autó először ki akarta kerülni a felvonulást, ami nem sikerült, végül pedig a második rendőr utasításait egy megfordulással reagálta le. A cég képviselőjét meglepte, hogy az önvezető rendszer milyen jól reagált, még úgy is, hogy a rendőr kézjeleit egyelőre nem tudta rendesen értelmezni.

Forrás: Waymo / Business Insider