A Corvette Z06 vagy a 911 GT3 a gyorsabb versenypályán?

2023.04.26. 09:13

Vannak fontos kérdések az életben és nyilván ezek közé tartozik az is, hogy vajon pályán egy 911 vagy egy Corvette a gyorsabb. Most a kínzó kérdésre egy Youtube-csatornán érdemes keresni a választ, ahol lemérték, hogy a Porsche 911 GT3 vagy a Corvette Z06 az Egyesült Államokban lévő, Autobahn Country Club versenypályán.

A Corvette Z06-ot igen finom technika mozgatja: az 5,5 literes, sík főtengelyes szívó V8-as elforog 8600-ig, a csúcsteljesítménye pedig 680 lóerő. A középmotoros Corvette legizgalmasabb változatának a fékeit és a futóművét is a durva teljesítményhez igazították, így már papíron is méltó ellenfélnek ígérkezik.

A Porsche mérnökei másban hisznek: a 911 GT3 a már tényleg versenyautósan kemény GT3 RS-ek kicsit visszafogottabb változata, ami főleg azoknak szól, akik szeretnék átélni a vezetés lehető legtisztább élményét, miközben az autójuk utcai közlekedésre is tökéletesen alkalmas. Ez persze nem jelenti azt, hogy a GT3 lassú vagy gyenge lenne: a 4 literes, hathengeres bokszermotorral szerelt Porsche 510 lóerőt tud, 3,2 alatt van 100-on, a végsebessége pedig 320 km/h.

Mindkét sportautót a profi versenyzó, Britt Casey Jr. vezette, és mindkét autó ugyanolyan gumikon futotta a tesztköröket. Sőt, mindkét autót ugyanazon a napon, tehát nagyon hasonló külső körülmények között vezették.

Maga a megmérettetés 28:50-nél kezdődik:

Az eredmény meglepőnek tűnik, ugyanis a Corvette volt gyorsabb, bár csak kevesebb, mint egy tizedmásodperccel: a 911 GT3 ideje 1:27,32, míg a Corvette ideje 1:27,24. Érdekes, hogy a kanyarokban végig jóval gyorsabb tudott lenni a Porsche, a Chevy annyival erősebb, hogy az egyenesekben behozta a lemaradást és pont kicsivel jobb köridőt sikerült futnia.

Mindeközben az is igaz, hogy annyira kicsi a különbség a két időeredmény között, hogy igazából azt is mondhatjuk, hogy a két autó tudása megegyezik. De mint tudjuk, egy versenyen is a stopper dönt, a győzelem pedig sokszor a valóságban is mindössze tizedmásodperceken múlik. Most a Corvette volt a jobb.

Azt érdemes megjegyezni, hogy a két autó közötti árkülönbség igen jelentős: a 911 GT3 ára az Egyesült Államokban 183 ezer dollárról, azaz közel 63 millió forintról indul, míg a Corvette Z06 hazavihető akár 107 ezer dollárért, vagyis kevesebb, mint 37 millió forintért. Innen nézve különösen impresszív, hogy két autó menettulajdonságai – ezen a konkrét helyszínen – mennyire közel vannak egymáshoz, miközben a Porsche bő másfélszer drágább.

Az azonban kérdés, hogy a Corvette bírja-e olyan hosszan a kiképzést, mint a Porsche.

Forrás: Savagegeese / Youtube