Önvezető házhoz szállítást indított a bolthálózat – egyelőre még két ember kell hozzá

2023.04.28. 09:27

Autonóm házhoz szállítási projektet indít a brit Asda áruházlánc, aminek vicces része talán az, hogy egyelőre egy helyett két dolgozónak kell kiszolgálnia az automatizált áruszállítót. autókat. gettyimages-1409287644-594x594

Az egyik legjelentősebb nagy-britanniai boltlánc, az Asda büszkén jelentette be, hogy elindította az Egyesült Királyság legnagyobb kísérleti automatizált házhoz szállítási projektjét – írta meg több brit híroldal, köztük a Retail-week.com kiskereskedelmi szakportál.

A teszt a London nyugati részén lévő Park Royal területre korlátozódik, ahol 72 ezer háztartás adja a potenciális megrendelői kört. A körzetben 170 ezren élne, ez valamivel több mint Szeged lakossága. A brit boltlánc technológiai partnere a Wayve startup. A kísérlet alatt a megrendelők ugyanúgy adhatják fel rendeléseiket, mint korábban az Asda internetes boltjában és az ott elérhető termékek bármelyikét bejelölhetik és megadhatják, hogy mikor akarják átvenni az árut. Az egyedüli különbség az, hogy hagyományos módon szállítják ki nekik a termékeket vagy az autonóm autókkal. Ezt nem lehet előre tudni.

A nevében automatizált kísérlet sajátos részlete, hogy a járművekben két személy dolgozik majd. Az egyik az Asda alkalmazottja, aki az áruk be- és kirakodásáért felel, a másik a Wayve munkatársa, aki az autonóm működést felügyeli.

A brit kísérlet az egyik az európai városokban indult hasonló projektek között. A pymnts.com szerint hamburgi helyhatóság 2022-ben engedélyezte a berlini székhelyű Vay Technologiesnek, hogy vezető nélküli autókat teszteljen aközútjain. Spanyolországban és az Egyesült Királyságban az elmúlt hónapokban indult kísérlet a szállítás úgynevezett utolsó kilométerének automatizálására.Az Asda és a Wayve tesztje igyekszik egy lapáttal rátenni ezekre azzal, hogy egy városnyi körzetben vizsgálja az autonóm házhoz szállítás lehetőségét.