"Trump újabb elnöksége katasztrófa lenne", az autók is beleszólhatnak az elnökválasztásba

2023.05.07. 16:16

A legnagyobb amerikai autóipar szakszervezet (UAW) olyan elnököt szeretne, aki a legjobban kiáll a munkások mellett.  

A United Auto Workers (UAW) szakszervezet addig nem teszi le a voksát a 2024-es amerikai elnökválasztás egyetlen jelöltje mellett sem, amíg nem látja, mit tennének az autóipari munkahelyek megvédéséért az elektromos átmenet korszakában – írta a CNBC, amely Shawn Fain szakszervezeti elnök társainak szóló levelét idézte.

A Fehér Ház Washingtonban
A Fehér Ház Washingtonban

Faint márciusban választották a szervezet elnökévé azzal az ígérettel, hogy véget vet az elődei alatt elharapódzott korrupciónak és keményebben lép fel az autógyártók menedzsmentjével szemben. Most úgy fogalmazott, hogy a szakszervezet a vezetésével igazságos átmenetet akar az autóipari munkásoknak az autózás új, elektromos korszakába. Szerinte jelenleg nem ez a helyzet.

Miközben az autógyártók dollármilliárdos támogatásokat kapnak az adófizetők pénzéből az elektromos autók gyártásának bevezetéséhez, ezért cserébe nem kell foglalkoztatási vállalásokat tenniük. Nagy a veszélye annak, hogy az elektromos átalakulás a munkavállalók közti versennyé alakul azért, hogy melyikük tarthatja meg a munkahelyét és melyikük nem. A szakszervezet azt az elnökjelöltet fogja támogatni, aki kiáll a munkahelyek védelme mellett.

A szakszervezetet régóta aggasztja az elektromos átmenet, mivel a kevesebb alkatrészből álló elektromos autók gyártása sok munkahely elvesztésével jár. Egy 2018-ban készült tanulmányuk szerint 35 ezer állás veszhet el. Ezt a becslést azóta valamelyest finomították.

Donald Trump és Joe Biden meccse

A legnagyobb autóipari szakszervezet hagyományosan a Demokrata Párt jelöltjeit támogatja az elnökválasztásokon. Így mostani üzenetük egyértelműen Joe Bidennek szól. A figyelmeztetés súlyát növeli, hogy Donald Trump volt amerikai elnök az elmúlt két elnökválasztáson sok kékgalléros autóipari munkást maga mellé tudott állítani az amerikai munkahelyek exportjának megakadályozásáról szóló üzenetével. Fain azt írta a szakszervet tagjaihoz címzett levelében, hogy "Trump újabb elnöksége katasztrófa lenne". Munkavállalópárti, a klímavédelem mellett kiálló, a demokráciát erősítő programot kell támogatnia a szakszervezetnek! Trump ebben nem jeleskedett, elnökjelöltként kínai riogatásnak minősítette a globális felmelegedés veszélyét és elnökként nehezen viselte hatalma korlátait.

Fain szerint a villanyautók gyártásának felpörgetésével kapcsolatos gyárleállások és az gyártók által a dolgozóknak felajánlott önkéntes kilépést lehetővé tevő intézkedések felforgatják a munkavállalók életét. Emellett világos jele van annak, hogy csökkenhetnek a bérek az ágazatban. A szakszervezeti vezető Példaként az Ultium Cells LLC akkumulátorgyárat hozta fel, amely a GM és a koreai LG Energy Solution közös vállalkozása. Ebben az üzemben 16-22 dolláros (5400-7400 forint) órabért ajánlanak a munkásoknak, amibe minden juttatás beleértendő. Ezzel szemben az UAW tagjai a GM hagyományos gyáraiban 32 dollárt (10 800 forint) keresnek.