Nevelés az utakon: gyorshajtásra pirosodó lámpát tesztelnek

2023.05.12. 06:19

Egészen érdekes kísérlet zajlik éppen Kanadában. Brossard város egyik utcájában – ahol a közeli iskola miatt komoly problémát okoznak a gyorshajtók – egy olyan közlekedési lámpát telepítettek, mely direkt kiszúr a türelmetlen sofőrökkel.

FRED (feu de ralentissement éducatif, azaz oktatási célú forgalomnyugtatási lámpa) szenzorok segítségével méri a közeledő autók sebességét, és csak azoknak vált zöldre, akik a sebességhatár alatt maradnak. Aki túl gyorsan hajt, piros jelzést kap és megállásra kényszerül.

Képernyőkép 2023-05-11 155138.png

„Egész Kanadában konkrét módszereket kérnek a polgárok a forgalom sebességének kontrollálására az iskolák közelében. Ezt a technológiát még nem fogadta el a kormány, így jelenleg tesztet végzünk." - nyilatkozta Brossard polgármestere, Doreen Assaad. A teszt várhatóan 90 napig tart, ám már most biztatóak az eredmények: a trükkös lámpa felszerelése után az utcában közlekedő autók átlagsebessége 40-ről 29 km/h-ra csökkent.

 Bár a tengerentúlon még nem elterjedtek a hasonló megoldások, Európában egyre több helyen alkalmaznak FRED-hez hasonló, a közlekedők sebessége alapján váltó lámpákat.