Ezt tudják a rendőrség új traffipaxai

2023.05.17. 06:07

A gyorshajtási szabályok szigorításával egyidőben 40 új, korszerű traffipaxot vásárolt a rendőrség. Óberling József rendőrezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője szerint az új eszközöket a forgalomban elvegyülve, jelöletlen rendőrautókból is használni fogják.

Az ezredes kiemelte: nehéz manapság pontosabb traffipaxot találni. A készülékeket 230 méteres távolságig hitelesítették, 3 tizedmásodperc alatt 1000 mérést végeznek, hibahatáruk pedig lényegében nincs. Tervezésük és gyártásuk ráadásul Magyarországon történt, a fejlesztési munkákból pedig a rendőrség is kivette a részét.

Az új lézertechnológiás készülékek működési elve teljesen azonos a korábbiakkal, így elsősorban a rendőrök munkáját hivatottak megkönnyíteni. Kezelőfelületük modern és könnyen átlátható, kijelzőjük pedig egy méretes levehető táblagép, így az eszközök akár távolabbról is vezérelhetőek.

Bár az új traffipaxok érkezése és a gyorshajtási szabályok szigorítása között okozati összefüggés is lehetne, Óberling József rendőrezredes kérdésünkre elmondta: csak véletlen egybeesésről beszélhetünk.