Fisichella imádja Magyarország legújabb versenypályáját

2023.05.17. 10:49

Négy éven át tartó építkezés után végre megnyitotta kapuit Magyarország legújabb versenypályája, a Balaton Park Circuit. A 200 millió eurós beruházásból épült aszfaltcsíkhoz hasonlót 15 éve nem adtak át Közép-Európában.

A 4115 méter hosszú, 12-15 méter széles pályán 6 jobb és 10 balkanyar kapott helyet, de akad 48 garázs és három összeköthető paddock is. Bár alap esetben 10 ezer ülőhely áll a nézők rendelkezésére, ez a szám ideiglenes lelátók felállításával 120 ezerre növelhető.

„A projekt egy álomként kezdődött, de mára valósággá vált a Balaton Park Csoport rendíthetetlen elkötelezettségének köszönhetően. Az építkezés fő szakasza négy évvel ezelőtt kezdődött, különös figyelmet fordítottunk a biztonságra, az innovációra és a környezetre. Készen állunk nemzetközi motorsport rendezvények megrendezésére, a Balaton Park Circuit a legszigorúbb követelmények szerint épült, az FIA és FIM előírásai alapján." Utolsó mondatával Gianpaolo Matteucci, a  Balaton Park Circuit vezetőségi tagja arra utal, hogy az új pálya a Nemzetközi Automobil Szövetség legmagasabb, Grade 1 követelményrendszere szerint épült, így – elméletben – akár Formula 1-es versenyek megrendezésére is alkalmas lehet, – igaz, elsőre csak a Grade 2 besorolást kérvényezték az üzemeltetők.

Gulácsi Ferenc, a pálya tervezője további részleteket is megosztott a létesítményt illetően: „A pályát három szempontot figyelembe véve terveztem: biztonság, kihívás a versenyzők számára, valamint fenntarthatóság. Örülök, hogy eljutottunk erre a pontra, hogy már használható a versenypálya. A zöld zászló készen áll arra, hogy először meglengessék."

A megnyitón részt vett a futamgyőztes korábbi Formula 1-es pilóta, Giancarlo Fisichella is, akinek kifejezetten tetszett a pálya vonalvezetése: "Amikor először vezettem a Balaton Park Circuit-en, azonnal lenyűgözött a karaktere. Tényleg mindennel rendelkezik a pálya – vannak izgalmas, nagy sebességű kanyarok, technikás hajtűkanyarok és szuper lassítók. Nagyon jól megtervezett pálya, remek versenyélményt biztosít. Az első kanyar és a hátsó egyenes vége kitűnő lehetőségeket biztosítanak előzésre. Összességében a Balaton Parkon élmény a vezetés."

A munka még nem fejeződött be. Az építkezés utolsó fázisaként egyebek mellett egy 4 csillagos hotel és egy autómúzeum is épül a pálya mellett.