A Google ötlete kiütheti a dashcam-piacot

2023.05.18. 15:01 Módosítva: 2023.05.18. 15:01

Úgy tűnik a Google nem csak eljátszott azzal a gondolattal, hogy mi lenne, ha egy telefon menetrögzítő kamera is lehetne, hanem már teszteli is.

A Google a "Personal Safety" Pixel telefonokhoz tervezett appjában véletlenül élesített egy a olyan funkciót, amivel a mobilunkat akár menetrögzítő kameraként is használhatjuk.

A 9to5Google portál átnézte a véletlenül kiadott verziót, amelyből kiderült, hogy a telefon nem csak kép, de hang rögzítésére is képes, ha be van kapcsolva a "dashcam" funkció.  

Ezen belül csapatunknak sikerült engedélyeznie egy új, "Dashcam" nevű funkciót, amely, ahogy a neve is mutatja, vezetés közben videót (és opcionálisan hangot) rögzít. Ha a telefonodat a megfelelő helyre szerelted, a felvétel hasznos információkkal szolgálhat baleset vagy más váratlan helyzet esetén.

A funkciót a kezdőlap "Be prepared" részében található új "Dashcam" parancsikonnal indítható el. Itt manuálisan el lehet indítani a felvételkészítést, valamint megnézni a korábbiakat. Felvétel készítés közben is lehet a telefont használni, sőt a kijelzőnek nem is kell ilyenkor bekapcsolva maradnia. A felvételkészítés viszont nem csak maunálisan indítható el, az alkalmazáson belül be lehet állítani, hogy egy adott eszköz csatlakoztatásával (kábellel, vagy bluetooth-al) az automatikusan elinduljon.

Képek forrása: 9to5Google.com
Képek forrása: 9to5Google.com

A felvételek elvileg három nap után törlődnek, és olyan rettentően sok helyet nem foglalnak. Egy perc felvétel átlagosan 30 MB, és ha a tárhely engedi, 24 óra a maximum felvételi idő.

A szakportál megjegyezte, hogy viszont nem lehet megváltoztatni, hogy melyik optikát használja a telefon, ugyanis csak az elsődleges kamerát használja. Továbbá az is kérdéses, hogy hosszabb úton, akár nyáron mennyire tud felmelegedni ebben a módban a telefon.

 A funkció szövegében semmi sem említi a Pixel-exkluzivitást, így még nem tudni, hogy a Dashcam funkció más telefonokon is elérhető lesz-e a Google Personal Safety segítségével. Ha jó lesz a kivitelezés, akkor az biztos fejtörést fog okozni a fedélzeti kamerákat gyártó cégeknek. Valamint ebből egy kisebb jogi malőr is keveredhet azokban az országokban, ahol büntetik a dashcam használatát.