326 millió forint bevétel jutott a kecskeméti Merci-gyár egy-egy dolgozójára

2023.05.19. 15:43

Az árbevételét 28 százalékkal, az adózatlan nyereséget 29 százalékkal növelte a kecskeméti Mercedes-gyár. Forintban még látványosabbak a számok. Pláne, ha egy dolgozóra vetítjük azokat. 

3 972 094  500 eurós árbevételt ért el a kecskeméti Mercedes-gyárat működtető cég (Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.), ami 28 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi, közel 3,1 milliárd eurós szintet. Az adózás előtti eredmény ezzel párhuzamosan 75 millió euróról 96 millió euróra, azaz közel 29 százalékkal hízott. 

D  US20200721007

Még combosabbak a számok, ha a hivatalos jegybanki árfolyamadatok alapján átváltjuk a gyár euróban számolt bevételeit forintra. Tavaly ugyanis az euró éves átlagos árfolyama meghaladta a 391 forintot, szemben az egy évvel korábbi közel 359 forintos kurzussal. A bevétel így 33 százalékkal majdnem 1482 milliárd forintra nőtt, az adózás előtti profit pedig több mint 40 százalékkal közel 38 milliárd forintra gyarapodott. Vagyis napi átlagban a hétvégékkel együtt közel 104 millió forint nyereségre tett szerte a kecskeméti üzem. 

A jelentős pozitív változást a legyártott darabszám emelkedése, és a tevékenység egészének magasabb nyereségtartalma eredményezte. A Mercedes kecskeméti gyárában 2022 júliusában jelentették be azt az átfogó beruházást, amellyel a Mercedes-Benz tovább folytatja átállását a tisztán elektromos meghajtásra, és még intenzívebben zajlik a kecskeméti telephely felkészítése erre a feladatra - idézi az MTI a Mercedes-gyár eredményekről szóló tájékoztatóját.

Az évtized közepétől itt gördülnek majd le a gyártósorról az újrapozicionált, úgynevezett MMA platform modelljei, amelyek tisztán elektromos hajtású változatai újraértelmezik a vállalat kompakt Entry Luxury, vagyis "belépő szintű luxus" szegmensét. Emellett 2024-től a tervek szerint tisztán elektromos MB.EA platform modellj egészíti majd ki itt a termékportfóliót - írják. Ennek érdekében a vállalat több új épülettel bővíti telephelyét, amelyben egy új összeszerelő- és karosszéria-gyártósor kap majd helyet. A Mercedes-Benz erre a célra több mint egymilliárd eurót ruház be a kecskeméti gyárába.

Munkába állt a présutca

Az elmúlt év novemberében megkezdte működését a második présüzem is a kecskeméti bázison. A csúcstechnológiás Servo présutca biztosítja a présszerszámok telephelyek közötti cserélhetőségét, ezzel rugalmassá téve a termelést, mivel a megrendeléstől a karosszériaüzemnek való kiszállításig minden folyamat elektronikus úton történik. A jövőben a gyárban készülő gépjárművek mindegyike még nagyobb arányban áll majd olyan alkatrészekből, amelyek helyben készülnek. Az új présüzem a Mercedes-Benz nemzetközi gyártási hálózatát is ellátja majd a préselt acél- és alumíniumalkatrészek széles választékával.

A gyár munkavállalóinak létszáma 2022-ben 4543 volt. Ez a fenti számok alapján azt is jelenti, hogy egy-egy dolgozóra átlagosan több mint 326 millió forint bevétel és 8,3 millió forint adózatlan nyereség jutott tavaly. 

A gyár közlése szerint az új munkatársak felvétele és képzése 2023-ban még intenzívebbé válik, az új épületek építési munkái az év végéig befejeződnek, míg az MMA-modellpaletta gyártásához szükséges átalakítások egész évben zajlanak.