Inkább kaján spórolunk, mint autón!

2023.05.19. 11:29

A jelenlegi gazdasági körülmények majd’ mindannyiunk pénzügyi helyzetét érintették (98,8 százalék), olyannyira, hogy a kiadásainkat is optimalizálnunk kellett. Az átlag 2-4 területen is takarékoskodik. A jelenlegi üzemanyagárak mellett azt gondolnánk, hogy az autóhasználatot is visszafogjuk, de 66,9%-unk továbbra is ugyanúgy közlekedik a személyautójával, mint korábban – derül ki a Magyar Suzuki Zrt. friss kutatásából.

Legkönnyebben a ruházkodásról mondanak le az emberek, a válaszadók 55,1 százaléka tesz így. Utána a nagyobb értékű beruházásokat, például ingatlan-, autóvásárlás (52,8 százalék) és a nyaralásokat (48,9 százalék) pedig elhalasztjuk, későbbre ütemezzük. Ezt követi az élelmiszervásárlás, amin a válaszadók 46,9 százaléka ügyel jobban arra, hogy mit mennyiért vásárol. És csak ezután jön az autóhasználat, amin a válaszadók 33,1 százaléka spórol. Legkevésbé a tanulásról, képzésről (9,1 százalék), valamint a lelki egészségünk megőrzéséről (8,4 százalék) mondunk le, spórolunk rajta.

2023 05 Suzuki Autohasznalat autovasarlas 1200x1200px draft01-03

A kutatásából kiderül, hogy az autó a megterhelő gazdasági körülmények között is létszükséglet a mindennapi életben (43,4 százalék), a szabadságunk záloga (24,3 százalék), a válaszadók 66,9 százaléka ezért nem korlátozza a használatát.

2023 05 Suzuki Autohasznalat autovasarlas 1200x1200px draft01-04

Vannak azért olyanok, akiknek ezen a téren is szükséges áldozatokat hoznia. A legtöbben, úgy húzzák meg a nadrágszíjat az autózásban, hogy igyekeznek csak a napi rutinra szorítkozni (43,8 százalék) az autóhasználatuk során, de akadnak olyanok is (38,5 százalék) csak bizonyos napokon, vagy napszakokban ülnek be a járművükbe.

Az alternatív közlekedési módokat, mint a tömegközlekedés az eddig leginkább autóval közlekedők 17,2 százaléka építette be a mindennapi életébe. A kutatásan résztvevők 9,3 százaléka többedmagával utazik, hogy így osztozzon az üzemanyag költségeken, 6,7 százalék pedig növelte az otthoni munkavégzés arányát a korábbiakhoz képest.

2023 05 Suzuki Autohasznalat autovasarlas 1200x1200px draft01-05

Az autóvásárlás inkább álom marad

Különböző okok miatt, de a válaszadók döntő többsége (81 százalék) nem tervez idén autót vásárolni. 49,6 százalék nem váltaná le a kocsiját, míg a műszaki állapota nem indokolja, 39,9 százalék viszont egyszerűen nem engedheti meg magánaka járműve cseréjét. A válaszadók 19 százaléka tervez autót venni idén, de ezen belül 14 százalék a használtautó piacon nézelődik.

„A teljes ágazat elkötelezett az autóipar zöld átállása mellett mind a gyártás, mind pedig a termékek szintjén, de a környezettudatos autózás elterjedéséhez elengedhetetlen a vásárlói bázis, az igények és a technológia találkozása, az edukáció és a megfelelő infrastruktúra. A kutatásunk eredményeiből egyértelműen kirajzolódik, hogy a lakosság számára ismeretlen még ez a terület, keveset tudnak róla, nagyon újnak, sok esetben drágának látják még a technológiát, ezért bizalmatlanok, kivárják, hogy milyen megoldások születnek még az elektromos hajtás mellett, remélik továbbá, hogy idővel csökkennek az árak is (46,9 százalék)” – fogalmazta meg a kihívásokat Bonnár Csonka Zsuzsanna, a Magyar Suzuki Zrt. vállalati kommunikációs vezetője.