Nyolc ország közösen ellenzi az Euro 7-et, köztük Magyarország is

2023.05.24. 06:37

Franciaország, Olaszország és Magyarország is azon nyolc ország között van, amelyek az autókra vonatkozó új uniós, Euro 7-es kibocsátási határértékek ellen vannak, mondván, hogy azok túlságosan szigorúak, és így az autógyártók számára irreális normákat szabnak ki.

Az Európai Unió országai és a jogalkotók tárgyalni készülnek az Euro 7-es rendeletről, amely 2025-től szigorítaná a járművek szennyezőanyag-kibocsátási határértékeit, többek között a nitrogén-oxid és a szén-monoxid tekintetében.

A nyolc ország a többi uniós tagállamnak megküldött dokumentumban azt írta, hogy a jogszabály egyes részeit, köztük a kipufogógáz kibocsátásának korlátozását teljes egészében el kellene törölni. „Ellenzünk minden új kipufogógáz-kibocsátási szabályt  a személygépkocsikra és kisteherautókra egyaránt” – áll a Franciaország, Olaszország, Csehország, Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia által aláírt dokumentumban, írta a Reuters.

A nyolc ország szerint ezek a határértékek arra kényszerítenék az autógyártókat, hogy a kipufogógáz-kibocsátási teljesítmény javításába fektessenek be olyan pénzeket, amelyeket jobban el lehetne költeni a nulla károsanyag-kibocsátású járművek fejlesztésére. Ezen országoknak együttesen elegendő szavazatuk lenne ahhoz, hogy megakadályozzák a javaslatot. A nyolc állam más változtatásokat is kért, többek között a szabályok életbe lépésének későbbi időpontját.

Viszont nem csak az országok, hanem az autógyártók többsége is ellenzi az Euro 7-et.

Az Európai Bizottság szerint a szabályokra azért van szükség, hogy csökkentsék az egészségkárosító gázok mennyiségét, és megakadályozzák egy újabb Dieselgate-botrányt.

A jogszabály többi között szigorítaná a károsanyag-kibocsátás vizsgálatát, és előírná az autógyártók számára, hogy az autó úgy mutassa és jegyezze fel a károsanyag-kibocsátást, mint a fogyasztást. Valamint első alkalommal a fékek és a gumiabroncsok által okozott szennyezést is korlátoznák.

Az EU már megállapodott abban, hogy 2035-re a blokkban értékesített összes új autónak nulla CO2-kibocsátásúnak kell lennie. Ezt a törvényt végül idén hagyták jóvá, miután olyan országok, mint Németország, ellenállást tanúsítottak, amelyek mentességet kaptak az e-üzemanyaggal működő autók számára.