Autóklub: az autók korlátozottan használhassák a Lánchidat

2023.06.01. 12:45

„Sem a lánchídi rekonstrukció előtti 2019-es, az autósforgalomnak korlátlan szabadságot biztosító forgalmi rend visszaállítása, sem a magán autóforgalmat teljesen kizáró – de a biztonságos kerékpáros közlekedés feltételeit is csak részben megteremtő – forgalmi rend nem felel meg a budapesti közlekedés jobbítása érdekében elérhető optimumnak” – olvasható a Magyar Autóklub által felkért, viszont tőlük függetlenül működő szakmai szervezetek delegáltjaiból álló szakmai testületi közleményben.

A munkacsoport (ami Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara, a Közlekedéstudományi Egyesület Városi Közlekedési Tagozata és a MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság delegáltjaiból áll) az állásfoglalása szerint ésszerű megoldást egy olyan vegyes hídhasználat adhat, amelyben a gyalogos kiemelt és elkülönített hídhasználó, míg értéksorrendet érvényesítve a közösségi közlekedés, a kerékpáros közlekedés és a – mennyiségében, feltételeiben – korlátozott autósközlekedés kooperatív hídhasználók lehetnek. 

Szerintük ahhoz, hogy meghatározzák a Lánchíd közlekedéshálózati szerepét egy olyan adat alapú elemzés szükséges, amiben a közösségi közlekedéssel, kerékpárral, autóval használók lehetséges köre honnan-hová utazik. Ilyen adatok elemzéséből pedig alaposan megismerhető a híd használata, és ezáltal lehetne azt korlátozni, célszerűen tervezni.

Szerintük a Lánchíd nem elkülönült közlekedési elem, hanem egy történelmileg kialakult hálózat része. A forgalom megfelelő szervezése, az egyes módok előnyben részesítése, vagy csillapítása nem egymagában a hídon, hanem a ráhordó hálózaton – kiemelten a kapcsolódó tengelyeken – végrehajtott intézkedésekkel együtt érvényesíthető és kezelhető, beleértve ebbe a tágabb hálózat humanizálását, a kapcsolódó tengelyek zöldítését, gyalogos- és kerékpáros fókuszú fejlesztését.

Az állásfoglalás viszont nem részletezi, hogy pontosan hogyan nézne ki a gyakorlatban a "vegyes hídhasználat" vagy a "korlátozott autósközlekedés". 

Továbbá arról is írtak, hogy szerintük Budapest „Duna-híd hiányos”, a főváros határain belül 73 év alatt egyetlen új keresztmetszetben épült közúti dunai átkelő, a hidak pedig szűk belvárosi területre koncentrálják az átkelő forgalmat, ami terheli a belső városrészt. A Lánchíd jelenlegi forgalmi rendje pedig ezt tovább növeli. Bár a BKK a Waze adatai alapján pont azt mondta, hogy 14 százalékkal csökkent a dugóba töltött órák száma.