A Tesla valami nagyra készülhet Spanyolországban

2023.06.11. 14:58

A Tesla tárgyalásokat folytat a spanyolországi Valencia regionális kormányának vezetőivel egy autóipari beruházásról – mondta a Reutersnek egy, a tárgyalásokhoz közel álló forrás.

A valenciai regionális kormány szóvivője a portálnak elmondta, hogy egy nagy autóipari beruházásról tárgyalnak egy meg nem nevezett céggel, de a tárgyalások bizalmasak, ezért további részleteket nem árulhat el.

Egy másik forrás később megerősítette, hogy az érintett vállalat a Tesla. A spanyországi Cinco Dias üzleti lap azt írta, hogy az említett beruházás egy autógyár lenne, aminek összértéke elérheti a 4,5 milliárd eurót.

A valenciai kormány erre reagálva egy közleményben tagadta, hogy a Teslával már megszületett volna a megállapodás. A Tesla még nem reagált a spanyolországi beruházással kapcsolatban.

Spanyolország Európa második legnagyobb autógyártója, és ezt mi sem mutatja jobban, hogy a Volkswagen tavaly jelentette be, hogy 10 milliárd euró értékben fektet be egy spanyolországi akkumulátorgyár megépítésébe. Ők a Valencia melletti Saguntóban építkeznek, és várhatóan 2026-ra készülne el a gyár. Emellett Valenciában található a Ford autógyára is, amely jelenleg azt tervezi, hogy ott elektromos járműveket gyártson.

A Tesla (jelenlegi) egyetlen európai autógyára a németországi Brandenburg tartományban található, amelyet tavaly februárban adtak át, és februárban már heti 4000 ezer autó gördül le a gyártósoráról. Musk májusban azt mondta, hogy valószínűleg az év végéig kiválasztják az új Tesla gyár helyét.

Viszont a spanyolországi tárgyalások nem jelentik azt, hogy a Tesla ott fog gyárat építeni. Ugyanis Musk jelen volt a franciaországi „válassza Franciaországot!” nevű befektetői csúcstalálkozón májusban, ahol tárgyalt Emmanuel Macron francia elnökkel. Akkor a Tesla vezérigazgatója kijelentette, hogy biztos benne, hogy a jövőben jelentős beruházásokat fognak eszközölni az országban.