Óriási üzlet a nem üzemelő töltőpontok javítása

2023.06.11. 14:58

Úgy fest, eddig nem sokan gondoltak arra, hogy a villanyautós töltőpontokat szervizelni is kell. 

Ahogy terjednek az elektromos autók, úgy bővülnek a nyilvános töltőhálózatok is. Az áramkutak azonban karbantartásra, javításra szorulnak. Az elektromos autók töltőpontjainak több mint negyede nem üzemelt, amikor a kaliforniai Berkeley Egyetem és a Cool the Earth civil szervezet munkatársai felmérést készítettek működésükről - derül ki a CNBC beszámolójából.  A kiábrándító adat alapján az áramkutak szervizelése jó üzleti lehetőség, ezért egyre több ilyen vállalkozás jön létre.Charge help.png

Az egyik közülük a ChargerHelp!, amely az indulása óta eltelt három év alatt  tizenhét amerikai államban jelent meg és nyújt szervizszolgáltatásokat. A cég az áramszolgáltatókkal együttműködve eddig tízezer töltőállomást javított meg.

Ezt azonban kiegészítik egy értéknövelt szolgáltatással is, nevezetesen a töltőkben felhalmozott adatok gyűjtésével. Ezek sokat elárulnak az autósok töltési szokásairól, és arról, miért romlanak el a töltők. A ChargerHelp!-nek adatai vannak arról is, hogy egy-egy töltő működésére milyen hatással van az, hogy hol található. Ez a plusztevékenység nagyon jó húzásnak bizonyult. Ezeknek az adatoknak pénzben mérhető értéke van, a Blue Bear Capital tőketársaság pedig fantáziát lát a vállalatban. 

A  következő nagy lépés az otthoni töltők szervizelése lehet. Ez még az előbbinél is nagyobb üzletet ígér. Így nem meglepő, hogy a ChargerHelp! eddig közel 22 millió  dolláros tőkét (7,5 milliárd forint) gyűjtött tevékenysége bővítésére.