Nem akarta kifizetni az útdíjakat: 1,1 milliárdos csalás lett az ügyből

2023.06.15. 10:25

Egy régen kezdődött csalási történet végére kerülhet pont: a Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy fuvarozó ellen, aki éveken keresztül kerülte el mindenféle díjak megfizetését. Ez nem egy szokásos csalási ügy, hiszen az eddigi információk szerint az anyagi kár 1,1 milliárd forintra rúg.

A férfi még 2011-ben kezdett fuvarozásba és szállítmányozásba, két évvel később, 2013-ban, amikor bevezették az útdíjakat, úgy döntött, hogy ezeket nem szeretné kifizetni. Létrehozott egy komplett céghálózatot, amit arra használt, hogy ezeknek a díjaknak a megfizetését elkerültje.

A rendszert úgy működtette, hogy miután az útdíjakat nem fizette be, a bírságot se tudják rajta behajtani. Továbbá, ha már így alakult, a munkavállalók után fizetendő adókat és járulákokat se fizette be. Ehhez az egészhez fedőcégeket alapított, amiket rendszeresen cserélgetett, hogy egy cégen ne keletkezzen feltűnően nagy adósság.

Az Fővárosi Főügyészség közleményében így fogalmaz:

„Az elkövető olyan céghálózatot alakított ki, amelyben a járművek bejegyzett tulajdonosa és üzembentartója eltérő cég volt, a fuvarozási tevékenységet pedig egy tőlük független, harmadik társaság számlázta ki. Azáltal, hogy a gépjárművek tulajdonosa és üzembentartója elvált egymástól, az üzembentartó társaságok vagyonnal nem rendelkeztek, a fuvarozási tevékenységből származó bevétel pedig a számlázó társaságoknál realizálódott, a vádlott ellehetetlenítette az útdíj és az egyéb közterhek behajtását.”

Végül nyakon csípték a csalót, ellene jelentős vagyoni hátrányt okozó csalás miatt, illetve 90 rendbeli közokirat-hamisítás miatt emeltek vádat. Jelentős pénzbüntetést és börtönbüntetést is indítványoztak. Az ügyben érintett, egyéb személyek büntetéséről egyelőre annyit közöltek, hogy ellenük külön eljárás indul.

Forrás: Ügyészség.hu