A Toyotának és a VW-nek innen nincs visszaút

2023.06.15. 06:13

A Toyota és a Volkswagen lezárta oroszországi gyártóbázisainak értékesítését, a két gyártó másik utat választott, mint a R enault vagy a Nissan. 

A japán Toyota, jelenleg a világ legnagyobb autógyártója és a Volkswagen, a világranglista második helyezettje visszavásárlási lehetőség nélkül adta el orosz entitásoknak oroszországi gyártóbázisait – adta hírül az Automotive News Europe abból az apropóból, hogy véglegesen lezárták az adásvételeket. A hírt az orosz állami RIA hírügynökségtől vette át az autóipari szakportál.

3.png

A RIA Denisz Manturov miniszterelnök-helyettes kijelentését idézte egy interjúból. A Toyota márciusban jelentette be, hogy cakli-pakli eladja szentpétervári gyárát az épülettel, a telekkel és a gyártóberendezésekkel együtt az orosz állami NAMI kutatóintézetnek. Részleteket nem árultak el a tranzakcióról, így nem derül ki, mennyit fizetett a vevő. A NAMI egyébként Oroszország autóipari, motorgyártási, -kutatási és -fejlesztési intézete. Ez a szervezet vette át a Renault és a Nissan üzemeit is. A Toyota gyárában fénykorában évente százezer autó készült, Camryket, RAV4-eseket állítottak elő az orosz piacra, illetve fehéroroszországi, kazahsztáni és örményországi exportra.

A Volkswagen májusban jelentette be, hogy eladja a Moszkvától délre fekvő Kalugában lévő üzemét az Avilon autókereskedési csoportnak és egy pénzügyi befektetőnek. Az Interfax hírügynökség egy kormányközeli forrásra hivatkozva azt írta, hogy a vételár 125 millió euró - bő 46 milliárd forint - volt. A VW oroszországi leányvállalata, a Volkswagen Rus nem kommentálta az értesülést. Ennek az üzemnek 2007-ben 225 ezer autó volt a gyártási kapacitása. A háború kitörése után, 2022 márciusában ideiglenesen leállították a termelést, az Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciók miatt megszakadtak az üzem beszállítói kapcsolatai.

Más forgatókönyvet választott a Renault és a Nissan. Előbbi egy rubelért (négy forint) adta el az AvtoVAZ többségi tulajdonát az orosz vevőnek azzal az opcióval, hogy hat éven belül visszavásárolhatja a céget. A Nissan szintén egy euróért (370 forint) adta el egy orosz állami szervezetnek oroszországi üzletágát.