Autómentes marad a Lánchíd

2023.06.20. 13:04

A főpolgármester egy sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy marad a jelenlegi forgalmi rend a Lánchídon.

„A mai nappal arra utasítom a Budapesti Közlekedési Központot, hogy véglegesítsék a Lánchíd forgalmi rendjével kapcsolatos teendőinket, illetve arra is, hogy folytassuk a Lánchídhoz kapcsolódó közterületeknek zöldítését” – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester a Budapesti Lakógyűlés keddi sajtótájékoztatóján.

Vasárnap lezárult a Budapesti Lakógyűlés kérdőív, amiben többek között a Lánchíd forgalmi rendjéről is kérdezte a főváros a budapestieket. Karácsony elmondta, hogy a kérdőívet 136 ezren töltötték ki, vagyis a szavazásra jogosultak több mint kilenc százaléka.

A kitöltők 80 százaléka pedig arra kérdésre, hogy „Ön szerint milyen legyen a közlekedés a Lánchídon?” azt választotta, hogy „Továbbra is sűrűn és dugók nélkül járhassanak a buszok.”

Vagyis autómentes marad a Lánchíd.

Mint ismert, a Lánchídon csak biciklivel, busszal és taxival lehetett áthaladni, de ezzel a szavazással ez már hivatalos.

Karácsony szerint a „budapestiek a jövőt választották”. Hozzátette, hogy a Lánchíd a történelmi belváros szerves része, és nem bírta el a korlátozás előtt forgalmat, de a jelenlegi és már végleges rendet igen.

A döntés miatt pedig a Széchenyi- és a Clark Ádám téren is várhatóak további újítások, ugyanis azok zöldebbek, gyalogosbarátabbak lesznek.

A Budapesti Lakógyűlés végeredménye valamelyest korrelál a Totalcar és Pulzus Kutató Intézet által készített kutatással, amely szerint meghagynák a mostani forgalmi rendet. Viszont e kutatás szerint a válaszadók 46 százaléka hagyná meg a mostani szabályt, és 37 százalékuk engedné vissza az autósokat a Lánchídra.

Viszont ez a felmérés egy országos felmérés volt, így a nem budapestiek véleményét is megismerhettük, ami szerint a megyeszékhelyeken élők jobban támogatják a Lánchíd jelenlegi forgalmi rendjét, mint a fővárosban élők.