Hiába az ismétlődő dübörgő hang, az eltűnt tengeralattjáró továbbra sincs meg

2023.06.21. 15:56

Bejárta a világsajtót, hogy június 19-én nyoma veszett egy kis méretű tengeralattjárónak az Atlanti Óceánon, mely öt turistát vitt le a Titanic roncsaihoz. A Titan nevű járművel körülbelül két órával a merülés megkezdése után, 9:45-kor szakadt meg a kapcsolat, ám a felszínen várakozó kísérőhajó csak 8 órával később, 17:40-kor jelentette, hogy valami nem stimmel.

Hogy mi történt pontosan, azóta sem tudjuk, minden esetre a Titan biztonságával kapcsolatban merültek már fel aggályok korábban. David Lochridge, a tengeralattjárót üzemeltető OceanGate Expeditions volt tengeri műveletekért felelős igazgatója szerint még a tesztelési fázisban kiderült, hogy a Titan 12 centiméter vastag szénszálas hajóteste extrém mélységben repedő, pattogó hangokat ad. Bár a vállalat akusztikai elemzések után nem talált problémát, Lochridge szerint ilyen módszerekkel nem is lehetett volna kimutatni, ha valami sem stimmel.

00621660 000002


Hogy a fentieknek van-e bármi köze a Titan eltűnéséhez, nem tudjuk, ahogy az sem világos, életben vannak-e még a jármű utasai – igaz, utóbbival kapcsolatban akadnak biztató jelek. Egyrészt, a tengeralattjáró 96 órányi tartalékoxigénnel rendelkezik, másrészt az azóta is nagy erőkkel dolgozó mentőcsapatok a Rolling Stone információi szerint 30 percenként ismétlődő dörömbölő hangra lettek figyelmesek a kutatás helyszínén. Bár ez némi reménnyel töltheti el a kutatócsoportot, a hang forrását még nem sikerült megtalálni, így az sem biztos, hogy valóban a Titan még életben lévő utasaitól származik.

A mentőexpedíció tovább folytatódik 1500 kilométerre az Egyesült Államok keleti partjától. A kutatásban az USA parti őrsége, Kanada haditengerészete és Franciaország is részt vesz. Eddig összesen 20 ezer négyzetkilométernyi területet fésültek át.