Vasszigor és kötelező gyerekriasztó: erre számíthatnak az autósok az olasz utakon

2023.06.21. 08:18 Módosítva: 2023.06.21. 10:39

Aki Olaszországba készül autóval, jobb, ha betartja a sebességkorlátozásokat. A bírságok 41 eurótól indulnak és 3 ezer euró felett van a legkeményebb büntetés, ráadásul a durvább gyorshajtásnál a jogsitól is el kell köszönni. 

Többféle rendszer, az Autovelox és a Tutor méri az olasz sztrádákon a sebességet, utóbbi az átlagot veszi alapul. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a különböző mérési pontok között eltelt idő alapján számolja ki a távolság ismeretében az átlagsebességet. A fix kamerákat általában táblák jelzik az olaszoknál. "Tutoros" mérés az olasz autópálya-kezelő oldala szerint egyebek mellett a Bolognát és Milánó, valamint a Róma és Firenze közötti autópályán is működik. 

olasz.png

A gyorshajtásra szigorú szabályok vonatkoznak az olaszoknál: 10 km/h alatti sebesség-túllépésnél 41-169 euró (15-63 ezer forint) a bírság. 10-40 km/h-nál már 169-679 euró (63 ezer - 254 ezer forint). Ha valaki 40-60 km/h-val megy gyorsabban a megengedettnél, akkor 531-2125 euró (200-795 ezer forint) a büntetés, 60 km/h felett pedig 828-3133 euró (310 ezer - 1,2 millió forint) lehet a bírság. Ráadásul az utóbbi két esetben a jogsitól is el lehet búcsúzni - idézi a police.hu a Zsaru Magazin részletes összefoglalóját. 

Aki gyorsan hajtott az olasz utakon, várhatóan egy követeléskezelő cégtől kap angol, de esetenként magyar nyelvű kísérőlevelet tartalmazó értesítést, amelyek hitelessége legtöbbször QR-kóddal vagy a megadott felhasználónév/jelszó birtokában a cég internetes felületén ellenőrizhető. A szabálysértésről készült felvétel elérésének módját általában az értesítő tartalmazza.

A cikk szerint az olasz közlekedési bírságok öt év alatt évülnek el, elmaradt sztrádadíjak tekintetében azonban előfordulhat, hogy ennél régebbi gyorshajtásról kapnak felszólítást. Ennek oka, hogy az autópálya-fenntartó és a követelésbehajtó cégek az elmaradt díjat az olasz polgári törvénykönyv szerinti egyszerű tartozásként kezelik, így tízéves elévüléssel számolnak. A Magyar Autóklub tavaly publikált összefoglalója szerint az olasz autóklub, az ACI tájékoztatása szerint az olasz hatóságok által külföldi állampolgárokra kiszabott közlekedési bírságok kiszabásának, és megküldésének határideje a jogsértés időpontjától számítva 360 nap, a követeléskezelőnek pedig öt év áll rendelkezésére a bírság behajtására szintén a korábban említett dátumtól kezdődően. A Magyar Autóklub közölte azt is, hogy a jogosulatlan autópálya-használatért, például ha valaki nem fizetett sztrádadíjat, akkor 430-1731 eurós (161-647 ezer forint) bírságot szabhatnak ki az olaszok. Ebben az esetben a közlekedési bírságról történő értesítés megküldésének határideje a jogsértés időpontjától számított 360 nap, illetve a követeléskezelőnek jelen esetben is a jogsértés időpontjától számított öt év áll rendelkezésére a bírság behajtására.

Téves bírság esete

A police.hu-n megjelent cikk szerint fontos, a rendszámtáblák azonosítását automata végzi, így előfordul, hogy a magyar rendszámmal azonos formátumú, de más tagállam hatósági jelzését viselő gépjárművet magyarként azonosítanak, és így a magyar autóst  értesítik a szabálysértésről. Amennyiben a bírságot hibás azonosítás miatt kapta, feltétlenül keresse meg a behajtó céget, illetve a hatóságot a levélben szereplő elérhetőségeken.

A panaszhoz célszerű mellékelni a saját járműről készült felvételt, illetve a forgalmi engedély másolatát.  Lényeges, hogy a közlekedési bírságról szóló értesítést semmiképpen nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert ha valaki nem emel kifogást, a jogtalanul kiszabott bírságot is végrehajthatják. 

A riasztó is kötelező

Olaszországi autóbérlésnél vigyázni kell arra, hogy a gépkocsiknak általában nincs behajtási engedélyük a történelmi városok belső területeire, melyek forgalmi korlátozás alatt állnak. Ha ide bérelt kocsival megy be a turista, a büntetést utóbb, a kölcsönző cégen keresztül behajtják. A büntetés – többszöri felszólítás esetén – több száz euró is lehet.

Arra is figyelni kell, hogy riasztóberendezést kell használni, ha négy éven aluli gyermek ül a kocsiban és ők csak gyermekülésben utazhatnak. A riasztó hanggal jelzi, ha a sofőr elmegy az autótól. Ha nincs riasztó, akkor 80-326 eurós (30-122 ezer forint) lehet a büntetés. A berendezést 20–50 euróért (7500-18 700 forintért) lehet megvenni a az autópálya-pihenőknél és benzinkutakon.