Az akkutechnika új csodafegyvere: a rákpáncél

2023.06.25. 12:09

Folytatódnak a minél könnyebb, kisebb, ugyanakkor a korábbinál nagyobb kapacitású akkumulátorokkal kapcsolatos kutatások, amelyek időnként váratlan eredményekkel járnak. A rákpáncélos kísérletek ígéretesnek tűnnek, de korai azonban még akksiforradalomról beszélni. 

Az egyesült államokbeli Marylandet a tarisznyarák-rajongók paradicsomának tartják, ám a University of Maryland kutatói úgy vélik, hogy az akkumulátoroknál is lehet keresnivalójuk – derül ki a Yahoo Finance tudósításából.  

Az egyetem anyagkutatással foglalkozó központja, a Center for Materials Innovation kutatói azt találták, hogy a rákfélék páncéljában lévő kitin valami különlegeset ígér. Cinkkel kombinálva a kitint újfajta akkumulátorok nyersanyagaként lehet hasznosítani.

A rákok páncélja igen nagy mennyiségben az éttermek szemeteseibe kerül, mivel eddig nem lehetett másként hasznosítani. A kutatók azonban úgy gondolják, hogy a fenntartható akkumulátorgyártás nyersanyaga lehetne a rákpáncél. 

Ha a manapság használatos legelterjedtebb lítium-ion akkumulátorok a természetbe kerülnek, akkor többezer évig tart, mire lebomlanak. Ezért újrahasznosításuk nagyon fontos, miközben ez sem segít azon a környezetromboláson, amit a lítium bányászata okoz. A kitin alapú akkumulátorok azonban a környezetbe kerülve öt hónap alatt lebomlanak, cinktartalmuk visszamarad, amit be lehet gyűjteni.

A marylandi tudósok nemrég megjelent tanulmányukban azt állítják, hogy a kitin-cink akkumulátorok 400 órás használat után is megtartják kapacitásuk 99,7 százalékát. Előállításuk nagy tömegben olcsó lenne és mérsékelné az emberek kiszolgáltatottságát a lítium-ion akkumulátoroknak.

Korai ünnepelni

Mindez majdnem túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Ennek szellemében Graham Newton, a Nottinghami Egyetem anyagvegyészettel foglalkozó professzora óvatosságra int.

Azt mondta, amikor új anyagok jelennek meg az akkumulátorok technológiájában, akkor a velük kapcsolatos labororatóriumi vizsgálatok általában sokkal jobb eredményeket mutatnak, mint amit az ipari gyártásban képesek produkálni. A szakértő ezzel együtt óvatosan optimista marylandi kollégáinak kitin-cink akkumulátorával kapcsolatban.