Dízel-hibridet barkácsoltak ebből a Teslából

2023.06.26. 06:13

Aki egyszerre szeretné élvezni egy belsőégésű- és egy villanymotoros meghajtású autó előnyeit, annak adja magát a megoldás: egy plug-in hibrid. Egy kísérletező kedvű videós azonban úgy döntött, a gyári megoldás helyett inkább saját maga alakítja át Tesláját, amit így hosszú utakon is töltés nélkül használhat majd.

Adott volt tehát egy Tesla Model S P85D, aminek hátuljába egyszerűen egy generátorként működő turbódízel motort építettek. A beszámolók szerint a célt annak ellenére sikerült elérni, hogy a házilag turbósított és a csomagtartóba épített, körülbelül 25 lóerős motor az elégtelen hűtés miatt túlmelegedett, ezért teljesítményének csupán körülbelül 80 százalékát tudta leadni, ezáltal az eredetileg becsültnél csak lassabban tudta tölteni az autó akkumulátorát.

Az átalakított Tesla becsült hatótávolsága 2575 kilométer. A videón látható négyezer kilométeres túra alatt körülbelül 6,7 liter gázolajat fogyasztott a dízel-hibrid Tesla. Valljuk be, ennél sok hagyományos, belsőégésű motorral hajtott autó tud lényegesen kevesebbet is fogyasztani. Az is igaz ugyanakkor, hogy azok közel sem olyan nagy teljesítményűek, illetve jellemzően kisebbek is.

Az átalakítás hátrányai között a károsanyag-kibocsátást és a csökkenő komfortot említhetjük, az elektromos autók zaj- és vibrációmentes működésétől ugyanis fényévekre van a gyakorlatilag szigetelés nélkül a csomagtartóba épített dízelmotor miatt az átalakított Tesla.

A videó végén azt is megtudjuk, hogy a következő projekt keretében egy feltöltött Wankel-motort építenek a Teslába.

Forrás: Warped Perception