A Prius hajtásával és koncepcióautós külsővel jön az új C-HR

2023.06.26. 12:36

Hivatalosan is leleplezték a Toyota C-HR új generációját, amit a gyártó kimondottan az európai igényekre tervezett.

A Toyota már egy ideje tervezgeti, hogy nyugdíjazza a C-HR jelenlegi generációját, ugyanis a most már hivatalosan bemutatott második generációnak render fotóit már tavaly év végén megmutatták a publikumnak. Azóta alig változtattak a modell külsején, vagyis mondhatni utcára engednek egy koncepcióautó megjelenésű járművet, amivel egy darabig biztosan kitűnnek majd a többi közül.

A Toyotának ez a második modellje, ami megkapta az úgynevezett Hammerhead, vagyis a pörölycápa formatervet. A másik modell az ötödik generációs Prius, a két modellt egymás mellé képzelve a közös dizájnelemek is feltűnnek – ezek valószínűleg a jövőben még több modellen visszaköszönnek majd. A koncepcióhoz képest az egyik szemet szúró változás, hogy a C-HR hátsó ajtajai is kaptak belesimuló kilincseket.

Az új C-HR-t nem csak az európai igényekre szabták, de itt is tervezték és gyártják. Négy meghajtás közül választhatunk majd: a sima hibrid hajtás mellett lesz egy 1.8-as és 2.0-es motorral szerelt verzió, amiből az utóbbi kérhető összkerékhajtással is. A negyedik opció a plug-in hibrid, ami csak 2.0-es motorral választható  ez található az új Priusban is.

Az autó felszereltségtől függően 8 vagy 12,3 colos infotainment-rendszerrel rendelkezik, ami támogatja a vezeték nélküli Apple CarPlayt és az Android Autót egyaránt. Továbbá a C-HR képes magától leparkolni, ezt a funkciót akár a telefonunkon is aktiválhatunk, vagyis nem kell végigülnünk a parkolást – bár ez valószínűleg nem lesz az alapfelszereltség része. Az autónak több mint száz alkatrészét újrahasznosított anyagokból készítik.

A második generációs C-HR-t egyből két speciális kiadással kezdik árusítani, amiből az egyik egy GR Sport kiadás lesz, de ez csak a dizájnt érinti, a teljesítményt nem. A GR SPORT Premiere Edition felszereltség része a sportosabb hűtőrács, a 20-as könnyűfém felnik, a GR logók. Beltere kötelezően fekete, piros díszcsíkokkal és kiegészítőkkel, valamint sportosabb ülésekkel. A másik különleges kiadás pedig a High Premiere Edition lesz, ami a Sulphur sárga és fekete színben lesz kapható - bár más színekben is kérhető. Ebben a modellben többek között perforált bőrüléseket, panorámatetőt és head-up displayt is találhatunk. 

A C-szegmensbe tartozó SUV-t a napokban már elő is lehet rendelni, viszont az árát még nem tudni.