Rejtélyes balesettel ért véget a BMW rekordkísérlete a Pikes Peaken

2023.06.27. 17:55

Nemrég rendezték a leghíresebb és legnagyobb hegyiverseny, a Pikes Peak International Hill Climb 101. kiadását. Beszédtéma akadt bőven, hiszen a Ford a Supervan eddigi legdurvább kiadását hozta az eseményre, de az idén év elején elhunyt Ken Block lánya, Lia Block is megemlékezett édesapjáról a verseny legvégén.

Mindezek, és a sok izgalmas autó mellett elsikkadt a tény, hogy a versenyen a BMW is részt vett az XM Label Red kiadásával. A német márka a tömeggyártású SUV-k kategóriájában akart rekordot dönteni, ám a dolgok nem a terv szerint alakultak.

Képernyőkép 2023-06-27 110024.png


Ami biztos, hogy az XM balesetet szenvedett, ám a körülmények nagyrészt ismeretlenek. Az esetet egyik helyszíni kamera sem rögzítette, de még egy kósza néző telefonos felvétele sem került elő. Sem a volán mögött ülő – szerencsére sértetlen – Matt Mullins, sem a BMW nem nyilatkozott, mi történt pontosan.

A motor1.com megkeresésére a márka egy szóvivője szűkszavúan nyilatkozott: „A rekordkísérletünknek a BMW XM-mel sajnos végett vetett egy versenybaleset. A pilóta, Matt Mullins csalódott, de sértetlen. Most arra fogunk fókuszálni, hogy újra felkészítsük az autót egy újabb rekordkísérletre, később a nyár folyamán."

A BMW kudarca után továbbra is a Lamborghini Urus Performante tartja a kategória rekordját, mely 2022-ben 10 perc és 32 másodperc alatt mászta meg a hegyet.