Csirkeszarból csinálna hidrogént a Toyota

2023.06.27. 10:43

A Toyota vigyázott arra, hogy ne kötelezze el magát teljesen az elektromos autóknak, ami egyelőre hibának tűnik, kérdés, hogy hosszabb távon mi lesz. Mindenesetre most egy új hidrogénes projektet indított a cég. 

A Toyota várhatóan 2023 novemberétől kezdve biogázból hidrogént fog előállítani Thaiföldön – idézte a vállalat bejelentését a Nikkei Asia, japán tőzsdei híreket publikáló szakportál.

Nem egyedül vágnak bele ebbe a nagy kalandba, hanem helyi partnerekkel. Ezek közül a legfontosabb a Charoen Pokphand (CP) Group, ami azon dolgozik, hogy hosszabb távon nullára csökkentse az ország szállítási iparágának szén-dioxid-kibocsátását. A japán autógyártó Bangkoktól délre, Samut Prakan tartományban lévő thaiföldi központjában felszerel egy üzemet, amely biogázból hidrogént fog előállítani.

Csirkék a háttérben

A biogázt az ország baromfitelepeiről kikerülő csirketrágyából fogják kinyerni.  Ezeket a telepeket a CP Group és más vállalatok üzemeltetik. Emellett felhasználják a Toyota regionális központjaiban működő éttermek élelmiszer-hulladékát is. Ez lesz az első eset, hogy a Toyota, illetve egy thaiföldi vállalat kísérleti programot indít a biogázalapú hidrogén gyártásra és a keletkező energiahordozót pedig járművek meghajtására szánnák. Forrás: Getty Images Hungary / Jacobs Stock Photography Ltd

A Toyota és kereskedelmi érdekeltsége, a Toyota Tsusho ki fogja dolgozni mind a biogáz, mind a hidrogénsűrítésének, tárolásának és szállításának rendszerét. A Toyota nem árulta el, hogy mennyibe fog kerülni a vállalatnak ez a projekt. Arról is hallgatnak, hogy a technológia milyen hatékonysággal állítja elő a hidrogént.

A CP Group azt tervezi, hogy saját szállító járműveit átállítja hidrogén meghajtásra, amit a trágyából származó biogázból állítanak elő. A projektnek  egyelőre nem szabtak meg publikus határidőket.