Olajmilliárdokat pumpálnak a villanyautózásba

2023.06.28. 08:42

Az autózás átalakulása nem szorítkozik arra, hogy teret nyernek az elektromos meghajtású autók, hanem az autóipar háttere is gyökeresen átalakul.  Az arab tőke és a kínai technológia egymásra talál.

Az autóipar legfrissebb hírei között szerepelt a napokban, hogy Abu-Dzabi állami befektetési alapja 1 milliárd dollárt (340 milliárd forint) fektet a kínai  Nio villanyautó-gyártóba. Ez a legújabb jele annak, hogy erősödik az arab világ gazdag országai és Kína üzleti együttműködése – írta meg a Forbes.

Komoly tőkeinjekciót kap a Nio
Komoly tőkeinjekciót kap a Nio

A Nio 84,6 millió részvényét a mobilitási megoldásokra fókuszáló CYVN Holdings vásárolja meg egyenként 8,72 dolláros áron. Emellett átveszi a cég 40,1 millió részvényét az autógyártó egyik nagy befektetőjétől, a legnagyobb kínai technológiai tőketársaságok közé tartozó Tencent egyik érdekeltségétől. 

A történet végén az arab befektető 7 százalékos tulajdonosa lesz a Niónak és delegálhat egy személyt a kínai partner igazgatótanácsába. Az CYVN ezzel am lépéssel segíteni akarja a Niót külföldi piaci terjeszkedésében.

Hatalmas összegekről döntöttek

A megállapodást néhány nappal azt követően írták alá, hogy Kína és a Gulf Cooperation Council, a részben olajiparból meggazdagodó közel-keleti arab országok (Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Szaúd-Arábia, Omán, Katar és Kuvait) gazdasági együttműködési szervezete nagy felhajtással arab-kínai üzleti konferenciát tartott Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban. A rendezvény első napján két tucat egyezmény megkötéséréről állapodtak meg, amelyek együttes értéke 10 milliárd dollár (3400 milliárd forint).

Az egyik megállapodás szerint a szaúdi befektetési minisztérium 5,6 milliárd dollárt (1900 milliárd forint) fektet akínai Human Horizons elektromosautó-gyártóba. Az a vállalat a Nióhoz hasonlóan be akar törni az európai villanyautó-piacra prémiumkategóriás autóival.Az arab-kínai együttműködés nem mellékes geopolitikai vonatkozása, hogy az Öböl menti gazdag arab országok hagyományosan az Egyesült Államokkal ápolnak szoros üzleti kapcsolatokat. Kína megjelenése a színen megváltoztathatja ezt a képet. A Gulf Cooperation Council tagjai az