17 millió forintos amerikai válasz a gyorshajtásra

2023.07.05. 07:43

Egy amerikai városban kísérletbe kezdtek, amelynek főszereplői a műszerfalra tehető traffipaxok. 

Az Egyesült Államok északnyugati részén lévő Washington állam Spokane  városában technológiai fejlesztéssel próbálják pótolni a hiányzó közlekedési rendőröket – derül ki a Spokesman.com hírportál cikkéből.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Egy kísérleti programban tucatnyi rendőrautó műszerfalára a korábbi sebességmérő kameráknál jóval okosabb eszközöket telepítenek. A kétszázezer lakosú városban 2023 elején szervezték át a rendőrséget. Ennek részeként a közlekedésrendészeten dolgozó rendőrök egy részét átvezényelték utcai járőrözésre.

Így viszont a közlekedési vétségek felderítését kevesebben kénytelenek végezni. Eközben a részegen és bedrogozva vezető autósok száma nem csökkent. A   feljelentések száma viszont a létszámhiány miatt visszaesett és az ügyek feldolgozása is lassult. A rendőrség nem adott tájékoztatást arról, mennyire volt jelentős a visszaesés.

A rendőrök hiányát ellensúlyozni hivatott kísérletben drága, 50 ezer dollárba (több mint 17 millió forint forint) kerülő kamerás radarokat szereltek a kiválasztott rendőrautókba. Nagy előnyük ezeknek a korábbi kézi eszközökkel szemben, hogy menet közben is működnek, és mind a rendőrautó előtt, mind az utána haladókat képesek ellenőrizni.

A másfél évesre tervezett tesztelés alatt össze fogják adni az új berendezéseknek köszönhetően begyűjtött bírságokat, majd megvizsgálják, hogy arányban állnak-e az eszközök borsos árával. A rendőrség szóvivője elárulta, hogy a 12 kamerából nyolcat már üzembe is helyeztek. A kísérletet abból az alapból finanszírozzák, amelybe a közlekedési vétségek alapján kiszabott büntetésekből befolyt pénzt gyűjtik. Ugyanebből a forrásból költenek a rendőrök túlóráira is, amit a teszttel összefüggésben végzett munkájuk okoz.