Megérkeztek a Balatonra az új kompok

2023.07.05. 08:42 Módosítva: 2023.07.05. 08:42

Komáromból indultak majd a Sió csatornán keresztül mentek a tóra. 

Már a Balatonon vanna a Bahart Zrt.  (Balatoni Hajózási Zrt.) új kompjai és katamaránjai. A hajókat indulás előtt visszabontották, így első lépésként immár a Bahart siófoki telephelyén visszahelyezik az úgynevezett felépítményeiket.

komp2.webp

Az új katamaránok Balaton és Tomaj egyenként 350 utast és 35 kerékpár t tudnak szállítani, a kompok pedig 24 gépjárművel, 30 kerékpárral és 120 utassal közlekedhetnek majd - közölte a hajózási cég.

A Közép-Európában egyedülálló, legmodernebb környezetvédelmi normáknak is megfelelő motorokkal készült hajók az összeszerelést és az üzembe helyezést követően kaphatják majd meg a hatósági engedélyeket.

A balatoni hajózás történetében még soha nem került sor ekkora flotta, ennyire komplex logisztikai útvonalon való közlekedésére a Dunán, majd a Sió csatornán át a Balatonra" - mondta Veigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója. A hajók a komáromi hajógyárban készültek

Az összeszerelést követően forgalomba álló kompok Szántódrév és Tihanyrév között közlekednek majd, míg a katamaránok a Fonyód – Badacsony, valamint Siófok – Balatonfüred – Tihany útvonalon teljesítenek majd szolgálatot.