Elhúznál az M7-esen Balatonra? Ezekre figyelj

2023.07.07. 10:33

Ahogy megérkezik a tartósan napos, kellemes idő, egyre vonzóbbnak tűnik az ötlet, hogy kifeküdjünk egy relatíve közeli tó partjára kicsit pihenni és hideg üdítőket szürcsölgetni. Ilyenkor rengetegen kerekednek fel, hogy az M7-es autópálya irányából megközelítsék a Balatont. A megnövekedett forgalom miatt azonban érdemes figyelni pár dologra.

Az autópályákon felduzzadó forgalom magasabb baleseti kockázattal jár, adódhatnak olyan forgalmi szituációk, amikre érdemes felkészülni, legalább fejben. A Magyar Közút még tavaly szedett össze egy csokor nagyon alap, cserébe igen hasznos tippet, amik idén is pontosan ugyanannyira relevánsak. Felelevenítjük ezeket a praktikákat, hiszen ha ezekre odafigyelünk, megelőzhetünk pár necces helyzetet.

Forrás: Krizsán Csaba - MTI
Forrás: Krizsán Csaba - MTI

Tarts követési távolságot!

Ez talán a legtöbbet hajtogatott tanács, amit sokan ennek ellenére következetesen ignorálnak. Az ideális, ha autópályatempó mellett megvan legalább 2 másodperc, de bátran hagyhatsz többet is, nem fog megsértődni senki. Sőt, ha hiszed, ha nem, a Balaton se megy sehova.

Szájbarágós téma, de csak abba gondolj bele, hogy milyen balesetekről szoktak érkezni a hírek. Amikor a vidáman, egymástól 3 méterre vonatozó brigádnak hirtelen fékeznie kell, ott igen hamar megtörténik a baj. Egy egész kicsi plusz követési távolság simán dönthet arról, hogy egy nagy fékezés után koccanás lesz a dologból vagy kontakt nélküli megállás.

Hirtelen megálló autók? Told a vészvillogót!

Ezt a praktikát szerencsére sokan ismerik és járatják, de hátha eljut olyanhoz is, aki nem használta eddig. Szóval, ha hirtelen megáll előtted a sor, vagy jelentősen lelassul, esetleg feltorlódik, akkor tenyerelj rá a vészvillogóra, és hagyd is úgy.

Ez azért remek megoldás, mert bár a felvillanó féklámpa is látványos, az még nem jelez előre váratlan eseményt. Ha azonban 130-ról hirtelen 50-re kell lassítani, akkor a mögöttünk érkezőknek nagy segítség, ha jelezzük, hogy valami nem teljesen szokványos, érdemes készülni.

Ha dugó van a pályán, húzódj ki a szélére!

Ezt már kevesebben ismerik, pedig baromi fontos dolog: ha annyira rossz a helyzet, hogy egy belvárosi dugóra hasonlít az autópálya, vagyis állnak vagy araszolnak az autók, akkor húzódj ki a sávod szélére. Belső sávból balra, a felező felé, külső sávból pedig a leállósáv irányába, azaz jobbra, ügyelve arra, hogy a leállósávban is hagyj helyet.

Mindez azért kulcsfontosságú, mert sok esetben az ilyen autópályás dugók nem véletlenül – értsd: sokszor baleset miatt – alakulnak ki. Ilyenkor mentőknek, rendőröknek, tűzoltóknak kell a helyszínre sietniük. Ha mindenki szépen lehúzódik, akkor középen adódik egy ösvény, ahol a segítők tempósan el tudnak jutni a célig. És tudjuk, hogy ilyenkor pár perc is sokat számíthat.

Leállósávba kényszerültél? Nyomás a korlát mögé!

Előfordul, hogy egy autós kénytelen a leállósávban letámasztani az autóját, aminek általában műszaki okai vannak. Sőt, valójában csak akkor tartózkodhatsz ott, tehát a telefonálgatással és a pisivel tessék megvárni a következő pihenőhelyet. Ha viszont valami megadta magát az autón, akkor legalább magunkat védjük, hiszen jó eséllyel ott helyben már nem fogjuk tudni megoldani a hibát. Ha pedig várnod kell a segítségre, ezt mindenképp a szalagkorlát mögött tedd!

Sokan nem tudják, de a leállósáv az autópályák egyik legveszélyesebb része, ahol a legtöbben hamisan érzik magukat biztonságban. Bármikor jöhet egy szabálytalanul a leállósávban előző tahó, vagy akár egy fáradt sofőr miatt a sávjából kicsit befele sodródó jármű. Ezek mind villámgyorsan torkollhatnak tragédiába, ha nem csak az üres autó, hanem emberek is vannak a leállósávban. Szóval még egyszer, nyomás a korlát mögé!

Forrás: Balázs Attila - MTI
Forrás: Balázs Attila - MTI

Végül pedig érdemes azt is hozzátenni az egészhez, hogy fő a higgadtság, a türelem és a józanság. Meleg van, tompulnak a reflexek, fáradsz a monotonitásban. Tudom, hogy szisszentenéd már az első sört a parton, de oda is kell érni, addig pedig figyelni kell, mert sokszor hiába vagy okos és ügyes, más nem biztos, hogy az lesz melletted.

Különben is nyaralni mész, ami a pihenésről kell, hogy szóljon, nem pedig arról, már az autópályán rámegy az idegrendszered az egészre. Nyugi, a Balaton megvár, az idióták pedig meccseljenek csak egymással, te ennél okosabb vagy!

Indulás előtt érdemes csekkolni az Útinformot.

Képek forrása: Magyar Közút