A német autógyártók egyre jobban tartanak a Teslától és kínai riválisaiktól

2023.07.08. 12:28

A német autógyártók várakozásai a 2008-as pénzügyi válság óta a  legrosszabbak  az inflációs nyomás, a gyenge európai gazdasági növekedés és a Tesla, valamint a kínai autógyártók versenye miatt – derült ki egy új felmérésből, amit az  Automotive News Europe  szemlézett.

Többek között a Volkswagen, a Mercedes-Benz és a BMW optimizmusa júniusban is tovább romlott, zsinórban ötödik hónapja. Az egyre komorabb várakozások a globális kamatlábak emelkedését és a vállalati profitfigyelmeztetések növekvő számát követik, ez pedig csorbítja a gazdaság „puha leszállására” vonatkozó optimizmust.

„Az autógyártók jelenleg nagy bizonytalanságban élnek, ami az ukrajnai háború kezdeti időszakához hasonlítható” – véleményezte Oliver Falck, az Ifo Ipari Szervezési és Új Technológiák Központjának vezetője, akik a felmérést készítették. Ennek ellensúlyozására az autógyártók áremelést terveznek, különösen a prémium és elektromos járműmodellek esetében – tette hozzá.

A német autóipar gyorsítja az elektromos járművek gyártását, de még így is nehezen tud lépést tartani a versenytársaival. A Volkswagen különösen Kínában került nyomás alá a Tesla és a helyi villanyautó-gyártók, mint például a BYD miatt, amely az év elején első alkalommal előzte meg a német márkát.