A villanybringák átmentek az amishok vizsgáján

2023.07.10. 15:29

Az amish keresztény közösségek gyökerei évszázadokra nyúlnak vissza. Egyebek mellett jellemző rájuk, hogy nem követik a modernizációt, ám az ezzel ellenkező látszattal ellentétben, nem utasítanak el minden újdonságot.

Az elektromos kerékpárok csak néhány évvel ezelőtt kezdtek el terjedni. Olcsóbbak más villanyjárműveknél, például az elektromos autóknál. Emellett nem vagy nem feltétlenül kell tekerni őket. Rovábbi előnyük, hogy nincs lokális jár szén-dioxid-kibocsátásuk.

A Yahoo Finance-en megjelent cikk szerint úgy tűnik, a villanybringák meghódítottak egy olyan fogyasztói réteget is, amelyet más modern technikai eszközöknek, például az autóknak vagy a motorkerékpároknak nem sikerült. Az amish keresztény közösségek, amelyek létrejötte a Wikipedia szerint a 16. századi európai radikális reformációhoz nyúlik vissza, az Egyesült Államok egyik legnépesebb, legszínesebb vallási szubkultúráját alkotják.

Arról híresek, hogy tartózkodnak minden olyan technológia alkalmazásától, ami nem több száz éves. Ezt azonban minden ellenkező látszattal ellentétben nem értelmezik mereven. Az amishoknak nincs központi kormányuk, így közösségeik nagy szabadságot élveznek az életmódjukat alapvetően meghatározó szabályok értelmezésében. Ahogy a Pennsylvania állambeli Lanchester turisztikai információs site-jának tájékoztatójából kiderül, minden új technológiát megvizsgálnak és értékelnek.

Alapszabály, hogy az újdonság nem forgathatja fel a családok életét. Csak akkor elfogadható, ha valamilyen közösségi célt szolgál. Ezért a amishokból álló csoportok sokszor a megszokottól eltérően használnak bizonyos eszközöket.Számos közösség arra a következtetésre jutott, hogy az elektromos kerékpárok előnyei felülmúlják a hátrányaikat. Gyorsabb felülni a villanybringára, hogy elszaladjanak valamiért a városba, mint befogni a lovakat a lovaskocsiba, és azzal hajtani az úti célhoz – mondja David Mullett, az Old Order AmishChurch tagja és egy ohiói e-bike-bolt tulajdonosa.

amish2.png

A fő szabály szerint az amishok el akarják kerülni, hogy valamilyen technológia túlzottan függővé tegye őket a külvilágtól. Ez az, amiért a napelemeket sem utasítják vissza. Ha az elektromos bicikli akkumulátorát saját napelemeik áramával töltik fel, akkor sok közösségük szerint kellő függetlenséget biztosít, és nem terheli a környezetet sem. Mullett villanybringa-boltját ennek megfelelően két tucat napelem látja el a szükséges elektromos energiával, és egyáltalán nem is kapcsolódik az elektromos hálózatra.