Ezek a legolcsóbb használt autók, amiket még érdemes megvenni az amerikai piacon

2023.07.10. 10:44

A 10 éves használt autóknál a Chevrolet Impala a legjobb választás egy friss amerikai felmérés szerint, a második helyen áll a Toyota Prius. 

Nagy felfordulást hozott a használt autóknál is a koronavírus-járvány, mivel az új autók gyártásának nehézségei – a chiphiány és a beszállítói láncok egyéb gondjai – a használtak piacán is nagyobb keresletet teremtett. Ez megdobta az árakat, amivel mérsékelte azt az előnyt, hogy a használt autó vásárlás esetén a vevő megúszhatja az új autók gyors értékvesztésével járó anyagi veszteséget.

Ranglista a használtakról

A használtautó-matek tehát bonyolultabbá vált. Ebben próbált segítséget nyújtani az amerikai iSeeCars tanácsadó cég tanulmánya, amely kétmillió autó adatait feldolgozva igyekszik megmutatni, melyek azok a típusok az amerikai piacon, amelyek a lehető legolcsóbban megszerezhetők, miközben életciklusokból még a lehető legtöbb van hátra – írta a CNBC.

Ebben az összehasonlításban a Chevrolet Impala került az élre. Egy tízéves példányt 9700 dollárért (3,4 millió forint) meg lehet szerezni, miközben várhatóan még 120 ezer mérföldet (193 ezer kilométert) lehet vele autózni. A második helyen a Toyota Prius végzett. A tízéves modell ára 14 ezer dollár (majdnem 5 millió forint) és még "lehet benne" 130 ezer mérföld (209 ezer kilométer).

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Az Egyesült Államokban a tízéves autók átlagára közel 12 ezer dollár (négymillió forint) és átlagosan 105 ezer mérföld (170 ezer kilométer) van még bennük. Ez azt jelenti, hogy életciklusuk közel fele még előttük áll.

Az ötéves autók összehasonlítását a Honda Fit nyerte közel 18,5 ezer dolláros árral (6,6 millió forint) és 150 ezer mérfölddel (240 ezer kilométer), ami életciklusának 75 százaléka. Utána következik a Honda Civic és a Prius, az első tízben egyébként öt Toyota modell szerepel, köztük a Prius és a Corolla.