A VW volt vezérigazgatóját is beidézik a dízel-kibocsátási botránnyal kapcsolatban

2023.07.11. 13:47

Egy német bíróság tanúként beidézi a Volkswagen-csoport korábbi vezetőit a dízel-kibocsátási botrány miatt indított kilenc milliárd eurós befektetői perben, hogy kiderüljön, mit tudtak a felsővezetők a dízelautókban használt, a károsanyag-kibocsátási tesztek meghamisításában szolgáló eszközökről.

A 86 tanú között van Martin Winterkorn, a VW volt vezérigazgatója is – közölte telefonon a braunschweigi felsőbb regionális bíróság szóvivője. A tanúk a VW vezetőségének minden szintjéről érkeznek - tette hozzá. A bírák pénteken számos dokumentum nyilvánosságra hozatalát is elrendelték – írta az Automotive News Europe.

A VW szóvivője azt mondta, hogy az ítéletre számítottak, hozzátéve, hogy az autógyártó továbbra is megalapozatlannak tartja az állításokat.

A bíróság 2021-ben kimondta, hogy Európa legnagyobb autógyártója felelős lehet azért, hogy nem tájékoztatta a piacokat a hatástalanító eszközről. A 2012. július 9-ig bekövetkezett veszteségekért kártérítést kérő befektetőknek bizonyítaniuk kell, hogy a vezetőség tudott a megtévesztésről – döntött akkor a bíróság. Ettől az időponttól kezdve a VW-nek bizonyítania kell, hogy vezetői nem szándékosan vagy gondatlanságból mulasztották el az információ közlését.

A botrány 2015-ös kirobbanása óta a VW mérnökeinek egy kis csoportját hibáztatta, akik állításuk szerint összejátszottak a szoftver manipulálásában, valamint eltitkolták trükkjeiket a vállalat vezetése elől.

Winterkorn ellen vádat emeltek a botrány miatt, de a tárgyalása egészségügyi problémák miatt még nem kezdődött meg. Mivel büntetőügyben gyanúsított, megtagadhatja a tanúvallomást a bíróságon, így nem valószínű, hogy megjelenik a befektetői perben. Más, vizsgálat alatt álló tanúk is hivatkozhatnak ezekre a kiváltságokra.