Szupergazdagok veszik a luxusautókat? Nem biztos!

2023.07.12. 15:20

Ki, milyen autót venne, ha a pénz nem számítana? Mercedest, Bentleyt vagy akár egy Ferrarit? Talán meglepő lehet, de több milliárdos vagyonnal rendelkező üzletember visszafogott ezen a téren – derül ki a Yahoo Finance cikkéből .

A kiindulópont talán az lehet, hogy hallgatnak a pénzügyi tanácsadóikra. Egyikük, Suze Orman egyszerű, közhelyszerű szabályt állít fel: ne fizessenek többet a feltétlenül szükségesnél! 

Az Egyesült Államokban a nyár második hónapja kedvező lehetőséget kínál az autóvásárlásra, mert a kereskedők kisöprik a raktáraikat, hogy helyet csináljanak az autógyártók télen és a tavasszal bemutatott újdonságainak. Idén további szempont, amit érdemes figyelembe venni, hogy az év hátra lévő része hozhat némi árcsökkentést, mert egyre kevésbé növeli az autógyártás költségeit az alkatrészhiány.

Hondák, Toyoták, F-150-esek

Úgy tűnik, a világ néhány valóban dúsgazdag embere figyelembe veszi ezeket a szempontokat – derült ki az Experian Automotive piackutató cég 2022-es felméréséből. E szerint a több mint évi 250 ezer dollár (több mint 86 millió forint) jövedelemmel rendelkező háztartásokhoz tartozók 61 százaléka nem luxusautó-márkához tartozó autót vezet. Toyotákat, Fordokat, Hondákat használnak.

Más felmérések hasonló képet mutatnak. A MaritzCX piackutató azt találta, hogy a Ford F-150 kisteherautó a legnépszerűbb autó azok körében, akik évente több mint 200 ezer dollárt (közel 70 millió forint) keresnek.

17

Talán még érdekesebb, hogy az ultragazdagok sem feltétlenül esnek hasra az egzotikus autóktól. Mark Zuckerberget, a Facebook-alapítóját, akinek nettó vagyona a Forbes becslése szerint 103 milliárd dollár gyakran látják egy Honda Fittel autózni. Jeff Bezos, az Amazon alapítója, akinek vagyonát a Forbes több mint 152 milliárd dollárra taksálja, állítólag ma is egy Honda Accordot vezet.

Warren Buffett legendás tőzsdei befektető, akinek közel 115 milliárd dollár a becsült vagyona, lánya szerint addig tartja meg az autóit, amíg „szét nem esnek”. Ha ő nem szól neki, hogy „Papa, ez a verda már nagyon ciki”, akkor nem ül át másik autóba.