Elkerülhetetlennek látszik a sebességkorlátozások szigorítása

2023.07.17. 09:28 Módosítva: 2023.07.17. 09:28

Az Egyesült Államokban működő számtalan autóklub szövetsége (AAA) kíváncsi volt arra, milyen hatással jár a sebességkorlátozás változtatása a közutak különböző típusai esetén –  írta  a Verge magazin. Tucatnyi út esetén vizsgálták a következményeket. A hatóságok az esetek felében megemelték a  megengedett legnagyobb sebességet, míg a másik felében csökkentették.

Az autópályák esetén a nagyobb sebesség a balesetek, a sérülések és a halálesetek számának egyértelmű növekedésével járt, miközben az utazási idő nem csökkent lényegesen a korábbihoz képest. Az alsóbb rendű utak esetén nem nőttek számottevően a balesetek azt követően, hogy emelkedett a sebességkorlátozás limitje.

GettyImages-1411738679
Fotó: Robert Nickelsberg / Getty Images Hungary

A sebességkorlátozás csökkentése szintén elhanyagolható hatással volt az utazási időre. Ez jó érvet kínál azoknak, akik szerint nincs értelme megengedni, hogy az autók sokkal gyorsabban közlekedjenek, mert ezzel nem lehet jelentősen mérsékelni az utazási időt.

Az AAA kutatásának az adta az aktualitását, hogy az Egyesült Államokban 14 éves csúcsra nőtt a gyorshajtással összefüggő súlyos balesetetek száma. A halálos végű tragédiák közel harmadát a gyorshajtás okozza – derült ki a szövetségi közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA) adataiból. Ezt sokan elhúzódó válságnak tekintik az utakon. A halálos balesetek száma a koronavírus-járvány második évében, 2021-ben volt a legmagasabb.

Az AAA azt javasolja a városi és az országos közlekedési hatóságoknak, hogy csak alapos elemzés után növeljék bármelyik útszakaszon a sebességhatárt. Például vegyék figyelembe a korábbi baleseti statisztikát, valamint az út típusának és környezetének jellemzőit. Elsősorban azt, hogy mennyire veszélyeztetettek a gyalogosok és a kerékpárosok az adott útszakaszon.