Léptek a franciák: "közúti gyilkosságnak" számít, ha valaki ittasan halálos balesetet okoz

2023.07.18. 06:27 Módosítva: 2023.07.18. 06:29

Új szabálysértés kategóriát vezetnek be Franciaországban: mégpedig a „közúti gyilkosság” elkövetését, amely a vezetésre alkalmatlan állapotban volán mögé ülők, például az ittas vagy kábítószer hatása alatt lévő sofőrök ellen irányul - jelentette be  Élisabeth Borne miniszterelnök a 444.hu híre szerint. 

A veszélyes vezetéssel okozott halált már a francia büntető törvénykönyv is szabályozta a nem szándékos emberölés alatt, a hatóságok el is ismerik, hogy az új kifejezés nem jelent szigorúbb büntetést, csak szimbolikus változás.

ittas-vezetes

Az még nem világos, hogy az új terminológia mikor lép életbe, mert ehhez törvénymódosítást kell elfogadnia a parlamentnek.

Az ügy előznménye, hogy a népszerű humoristát, Pierre Palmade-ot letartóztatták, miután februárban az autójával nekiment egy másik járműnek. Hárman sérültek meg súlyosan: egy férfi, a 6 éves fia és egy terhes nő, akinél sürgősségi császármetszést kellett végezni, és elvesztette a babáját. Az 54 éves Palmade, aki több Astérix-filmben is szerepelt, interjúkban bevallotta, hogy drogfüggő. A francia sajtó arról számolt be, hogy a februári baleset után a kokaintesztje pozitív lett. Nyomozást indítottak ellene, ami a francia megfelelője a vádemelésnek, egy „kábítószert fogyasztó sofőr” által elkövetett akaratlan emberölés gyanújával.