Bagoly mondja verébnek? Autóipari beszállító szólt be a Teslának

2023.07.19. 15:23

A világ egyik legnagyobb autópari beszállító cégének vezetője, a ZF vezérigazgatója szerint az "új" autógyártóknál az idő fontosabb, mint a minőség. 

Az autóipar új, feltörekvő vállalatai - köztük az amerikai Tesla és Lucid, illetve a kínai Nio és Xpeng - a hagyományos autógyártókéval homlokegyenest ellenkező elvárásokat támasztanak cégével szemben. Erről beszélt Holger Klein, főként sebességváltóiról ismert, de fűthető biztonsági övet is fejlesztő a német ZF autóipari beszállító multi vezérigazgatója az Automotive News Europe szerint.

Belefér, ha hibás

Az említett márkák azt akarják, hogy a ZF új termékei és megoldásai a lehető leggyorsabban a birtokukba kerüljön. Nem várják meg a fejlesztés teljes befejezését, tudomásul veszik, hogy lehetnének még rejtett hibák az újdonságokban.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Klein azt mondta, ha a legújabb innovációt tartalmazó termék nem működik  olyan megbízhatóan, ahogy azt egy német prémiumautó-gyártó elvárná, az ezeknek a cégeknek még belefér a tűréshatárába.  Az autóvásárlók ugyanis tisztában vannak azzal, hogy egy nem teljesen kiforrott újdonságot kapnak, így készek arra, hogy elviseljék annak bizonyos hiányosságait.

A cégvezető állítása szerint ugyanakkor ZF nem enged bevált fejlesztési módszereiből és nem ugorja át ennek egyes lépéseit, csak azért, hogy gyorsítsa az újdonságok piacra kerülését. Az új autóipari cégek és autóik vásárlói azonban toleránsabbak nála. Úgy tűnik, hogy az újítások terén egymással folytatott versenyben a gyorsaság bizonyos fokig felülírja a jó minőséget.

A hajtogatós kormány esete

Klein szerint ez a hozzáállás, azaz a korábbitól eltérő látásmód esetenként utat nyit az előtt, hogy az új vállalatok meglássanak olyan lehetőséget, amelyeket mások nem. Példaként a ZF összehajtható kormányát hozza. Amikor ezt bemutatták, a hagyományos cégek fanyalogva fogadták. Szakértőik azt mondták, hogy erre majd csak az önvezetés magasabb szintjeinek elérésekor lesz szükség, akkor, amikor elfogadott lesz, hogy az autó nagy távolságokat emberi beavatkozás nélkül tegyen meg.

Következésképpen hosszú szakaszokon feleslegessé válik a kormány. Nem gondoltak arra, hogy az összehajtható kormány máskor is hasznos lehet. Elsősorban olyankor, ha valaki várakozik az autójában. Sokkal élvezetesebb ezalatt megnézni egy videót az autó szórakoztató rendszerében, ha a kormány nincs az útban. A cégvezető egyébként elárulta, hogy az összecsukható kormányt hamarosan kínálni fogják extraként Kínában.